«Крим є складовою України, і його анексія у 2014 році була грубим порушенням Будапештської угоди 1994 року, в якій Росія, серед іншого, зобов’язалась поважати українську незалежність і територіальну цілісність», — про це йдеться у листі чеських євродепутатів, надісланому президенту Чехії Мілошу Земану. 


Як інформує «Радіо Свобода», євродепутати закликали Земана «вибачитися перед Україною за свої висловлювання, і таким чином хоча б частково виправити шкоду». У листі наголошується, що виступ президента Чехії в ПАРЄ, під час якого він назвав анексію Криму «завершеною справою» і запропонував виплатити Україні компенсацію, підриває авторитет міжнародного права. «Ця агресія, яка призвела до протизаконного стану у Криму, триває. Відтак є ризиком безпеки для нашої країни і всієї Європи», — зазначено в листі.

Євродепутати зауважили, що слова Мілоша Земана суперечать міжнародному праву та позиції чеського уряду. «Перед Радою Європи Ви виступали не як приватна особа, а як глава держави. Якщо Ви не спроможні виконувати роль президента і достойно представляти Чеську Республіку на міжнародних зібраннях, мали б щонайменше утримуватися від будь-яких висловів, які суперечать інтересам нашої країни і наших союзників»,— наголосили чеські євродепутати.


Виступ Земана в ПАРЄ викликав гостру реакцію не тільки в Україні, а й у Чехії. Щодень у цій країні набуває розмаху флешмоб «Чехія — це не Земан», започаткований кілька днів тому молодим музикантом Іржі Барешом. Політики, митці, музиканти і пересічні чехи почали розміщувати в соціальних мережах власні фото, на яких вони тримають таблички зі словами «Чехія — це не Земан». А в середу люди вийшли на площу перед резиденцією президента у Празі, тримаючи в руках плакати з такими саме гаслами. Щоправда, як повідомляє «Радіо Прага», цього разу на транспарантах було ще одне гасло «Панове, ми йдемо», розміщене під портретами Земана і очільника політичного руху ANO Андрея Бабіша.


Після того, як Сенат країни ухвалив заяву, в якій засудив висловлювання Мілоша Земана, а прем’єр-міністр Богуслав Соботка заявив, що воно не відповідає позиції Чеської Республіки, президент був змушений виправдовуватися і роз’яснювати свої мотиви. Він заявив, що не вибачатиметься, оскільки висловив власну думку, і що, хоч він і назвав анексію Криму «доконаним фактом», однак це не означає, що він визнає її легітимність.


У Кремлі назвали пропозицію президента Мілоша Земана «внутрішньоєвропейською дискусією» і заявили, що про компенсацію Україні за анексію Криму «не може бути й мови», інформує «Радіо Свобода».