Мало кому з європейців щастить побачити, який вигляд має зелений туризм у Китаї, що стає дедалі популярнішим у цій країні. Кореспонденту «Голосу України» у складі делегації журналістів з країн Центрально-Східної Європи та Центральної Азії вдалося відвідати поселення Шуньлун, що розрослось довкола давнього села Синфу (провінція Сичуань).

На знімках:

свіжі апельсини й чай у Шуньлуні; 

місцевий мешканець, що назвався Хуаном, із традиційним китайським селянським кошем.

Його історія налічує понад тисячу років. Археологи знайшли тут залишки поселень ще древніх династій Тан і Сун. Проте для туристів Шуньлун відчинив свої двері зовсім недавно — 
12 березня 2016 року. До того це було звичайне поселення, знамените хіба тим, що тут знімали відомий у Китаї фільм «Куток, забутий коханням».
Сьогодні перше, що бачать туристи, це не розкопки й навіть не будівлі, а величезні апельсинові садки, посаджені на горі каскадом. Між деревами зріють гарбузи, кабачки, цвітуть майори, декоративні перці і сальвії. Цей сад нагадує рай. Простягнеш руку, і у твоїй долоні жовтий апельсин, який ми звикли бачити лише в ящиках у магазинах. До речі, як і в раю, зривати фрукти тут суворо заборонено, бо їх вирощуванням займаються місцеві селяни й виручають з продажу непогані гроші. Щомісяця «фруктовий довісок» до сімейного бюджету може сягати 300 доларів.
Спробувати щойно зірваного апельсина зі справжнім китайським зеленим чаєм можна на просторій терасі, збудованій у традиційному стилі, з якої відкривається неймовірний вид на протилежну гору.
Прикметно, що, починаючи «зелений бізнес» китайці, не залишили село на «розшматування» туристам. Вони й далі живуть у своїх домівках і приймають у вільних кімнатах гостей, а на метушню приїжджих, які бігають довкола них із фото-апаратами, дивляться філософськи, зі справжньою східною витримкою.
Важливо, що вони в усьому зуміли відтворити атмосферу справжнього китайського села — у будинках, сараях, терасах, містках, доріжках, басейнах з лотосом й навіть видовбаних з цільного каменю великих ємностях для води. Уряд підтримав підприємливих селян і налагодив відповідну інфраструктуру — передусім дорогу. Тепер, за словами місцевих жителів, кількість туристів сягає 250 тисяч осіб на рік, а в розпал туристичного сезону (тут він у березні—квітні) Шуньлун відвідує до 20 тисяч чоловік у день.

Тетяна ПАСОВА.
Фото автора.