БРИФІНГИ

Це передбачає проголосований парламентом у першому читанні президентський законопроект про підвищення якості та доступності медичного обслуговування сільського населення (№ 7117), повідомила на брифінгу представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко.


«Закон посилить рівень надання медичної допомоги мешканцям сіл і дасть їм можливість, не виїжджаючи навіть із найвіддаленіших сіл, отримати медичні послуги, тобто медицину первинного рівня», — сказала І. Луценко.

Парламентарій повідомила, що на сьогодні Кабінетом Міністрів та Міністерством регіонального розвитку здійснено повну ревізію всіх сільських медичних закладів, ФАПів, амбулаторій на предмет обладнання, кількості медичних працівників та лікарів. Новим законом буде підвищено зарплати сільським медикам, їм буде надано службові авто, житло, уже розроблено проекти службового житла для сільських медиків. Розроблено також додаткові заходи, щоб студенти медичних вишів, які завершують навчання, мали мотивацію їхати працювати на село. Мають бути також затверджені стандарти наповнення ФАПів і амбулаторій новим медичним обладнанням і медикаментами.


Основна новела законопроекту, відзначила Ірина Луценко, — запровадження телемедицини, що дасть можливість дистанційно, через засоби інтернет-зв’язку отримати напряму консультацію від фахівців — кардіолога, професора, консиліум лікарів та висновок через протоколи, які будуть доведені сільським лікарям найближчим часом. Сільські лікарі також зможуть через Інтернет передавати до центральних клінік аналізи та результати досліджень пацієнтів. Забезпечення сільських лікарів службовими авто дасть можливість обслуговувати від півтори до двох тисяч населення.


Зарплата  становитиме понад 18 тисяч гривень


Про це повідомила заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Тетяна Донець (фракція «Народний фронт»), коментуючи на брифінгу ухвалений парламентом Закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (№ 6327). За її словами, якщо цього року до Держбюджету було закладено лише 3 відсотки від ВВП на охорону здоров’я, то новий закон гарантує, що на державні гарантії з медичного обслуговування населення держава має витрачати не менш як 5 відсотків від ВВП, а на всю систему охорони здоров’я — не менш як 6,5—7 відсотків від ВВП. «Цей законопроект гарантує, що мінімальна зарплата лікаря в Україні становитиме не менше 250 відсотків від середньої зарплати в Україні за липень, тобто зарплата лікаря становитиме понад 18 тисяч гривень», — сказала Т. Донець. Парламентарій зауважила, що згідно із законопроектом платні послуги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я не можуть перевищувати 20 відсотків. МОЗ має визначити, які обстеження будуть для українців безоплатними.


Мають бути фінансові механізми


Законопроект про медичну реформу жодного стосунку до реформи не має і є порушенням статей 22, 49 і 64 Конституції України, заявив на брифінгу народний депутат України Ігор Шурма (фракція «Опозиційного блоку»). «Це, власне, фінансовий документ, документ про гроші, якими мають бути фінансові механізми для існування закладів охорони здоров’я, — сказав він. — Співоплата є грубим порушенням Конституції». «За таких обставин фракція залишає за собою право звернутися до Конституційного Суду за роз’ясненнями», — заявив І. Шурма.


Потрібна методика розрахунку вартості послуг


Ухваливши медичну реформу, Україна прощається з радянським законодавством про систему охорони здоров’я. Нове законодавство має наблизити до європейських стандартів у системі охорони здоров’я. На цьому наголосила під час брифінгу заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ірина Сисоєнко (фракція «Самопоміч»).


«Але водночас маємо розуміти, що дива одразу не відбудеться, — сказала вона. — Щоб люди відчули зміни, побудувати нові лікарні, змінити стандарти надання медичної допомоги, для цього потрібен час. Дуже важливим буде тепер, як уряд, МОЗ реалізовуватимуть цей законопроект».


Депутат зауважила, що законопроектом передбачається ухвалення багатьох підзаконних актів, постанов Кабміну, зокрема, МОЗ має затвердити методику розрахунку вартості медичних послуг, протоколи лікування.