Якщо торговельний оборот між Індією та Україною з 2000 року зріс утричі, то між Індією та Закарпаттям за цей же період — у 16 разів. Про це повідомив президент Закарпатської торгово-промислової палати Отто Ковчар в Ужгороді під час семінару за участі підприємців і науковців, який проводив Надзвичайний та Повноважний Посол Індії в Україні Маноджа Кумара Бхарті (на знімку).

Фото надане прес-службою міськради.

Як повідомляють у міськраді, О. Ковчар розповів про потенційні напрями співпраці з Індією. Насамперед йшлося про величезні туристично-рекреаційні можливості, адже закарпатські мінеральні й термальні води найкращі в Україні, працює фаховий медичний персонал. Недаремно ж індійські студенти охоче навчаються в Ужгородському національному університеті на медичному та стоматологічному факультетах. Величезні перспективи і в автомобілебудівного підприємства «Єврокар», з конвеєра якого сходять «Шкода», «Фольксваген», «Ауді», але наразі його потужності задіяні лише приблизно на десять відсотків.
Манодж Кумар Бхарті також провів презентацію можливостей Індії у партнерстві з Україною. Зокрема, за його словами, Закарпаття було б дуже цікаве індійським туристам, однак для цього потрібне насамперед авіасполучення Ужгорода з Києвом.
Йшлося і про те, що населення Індії щороку зростає на 22 мільйони осіб, 65% — молодь до 35 років, середній вік мешканців країни — 26 років, тому кількість студентів, які навчаються в Україні, може зрости щонайменше у 4—5 разів і значно збільшити надходження коштів: як плати за навчання, так і за час проживання, відвідин студентів їхніми рідними.
Представив посол і численні можливості Індії в розвитку міської інфраструктури: до 2030 року там заплановано створити сотню розумних міст, велика увага приділяється розвитку інтелектуальної та альтернативної енергетики, космічних технологій, ІТ-продуктів, виробництву медичних препаратів і устаткування, текстилю тощо.
Посол Індії також зустрівся з міським головою Ужгорода Богданом Андріївим. Обговорено конкретні можливості співпраці з індійською стороною.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.