Вийти на вулицю з плакатом, щоб висловити свою солідарність і підтримку, а також незгоду з діями окупаційної влади, виявляється, більше не можна. У серпні нинішнього року в цьому міг переконатися поважного віку Сервер Караметов, який біля будівлі Верховного суду Криму стояв з плакатом про незаконні дії щодо заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова й Ахтема Чийгоза.

 

 

Недужого на хворобу Паркінсона кримського татарина доправили до відділку поліції, де щодо нього було складено два адміністративні протоколи за «порушення порядку проведення одиночних пікетів» і за «опір співробітникам поліції». Хоча який опір могла чинити літня й хвора людина молодим, здоровим та озброєним поліцейським, не зрозуміло. Караметова заарештували на 15 діб. На знак солідарності й протесту на одиночні пікети по всьому Криму почали виходити поважного віку кримськотатарські аксакали, щоб підтримати свого співвітчизника. Щодо них також складалися адміністративні протоколи. І це найабсурдніше, адже законодавству Росії, яке діє нині в Криму, це не суперечить. Тобто затримання, по суті, є незаконними за російським законодавством.


11 жовтня в Бахчисараї було затримано шістьох осіб. Усі вони — кримські татари. Російські силовики вирішили, що вони причетні до організації «Хізб ут-Тахрір», діяльність якої заборонена в Росії. Там вважають її радикальною і спрямованою на відновлення єдиного ісламського Халіфату.


12 жовтня Київський суд Сімферополя заарештував на два місяці до 9 грудня Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва й Ернеса Аметова. Їх підозрюють у тому, що вони нібито вели заборонені розмови на таємній зустрічі. «Забороненими розмовами» і «таємною зустріччю» тепер називають богословські бесіди в мечеті.


Заарештовані кримські татари — добропорядні громадяни. Один з них — філолог, другий — власник кафе національної кухні, ще один — Сервер Зекір’яєв — живе за рахунок оранжереї та продажу квітів. Але головні для нього квіти — його діти. Їх у нього 12, і дружина вагітна ще одним малям. Складно уявити, що в такій ситуації, маючи дуже велике сімейство, він міг замислити якісь протиправні дії. Проте його заарештували, не дивлячись на реальні сімейні обставини й те, що він — єдиний годувальник у сім’ї.


Підтримати затриманих під стіни суду попри пізній час — а судові засідання тривали з обіду до о пів на десяту вечора — прийшли майже сто кримських татар, які тут же здійснили молебень на підтримку одновірців.
Адвокати, зрозуміло, подали скаргу на рішення суду, але вона, найімовірніше, залишиться без уваги, як це вже було неодноразово.


Зранку 14 жовтня автомобілісти, котрі їхали Кримом, почали активно розміщувати в соціальних мережах майже ідентичні світлини. На перехрестях доріг, жвавих трасах стояли поодинці люди з плакатами, на яких було написано: «Фабрикація кримінальної справи — це і є терор!», «Годі переслідувати кримськотатарський народ!», «Мій народ не екстреміст і не терорист!», «Поверніть дітям батьків» тощо. Пізніше стало відомо про затримання, які проводила поліція.


Загалом у різних містах і районах Криму було затримано, за даними «МВС Криму», 49 осіб. «Після одержання пояснень і проведення профілактичних бесід усіх учасників заходів було відпущено з приміщень органів внутрішніх справ», — йдеться в повідомленні «відомства».

Сімферополь — Київ.


Фото із соцмереж.