У ніч проти минулої неділі прикарпатські активісти залишили будівлю Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Задоволені не всі, барикади простояли ще день, на понеділок площу очистили і від них.

Рух у приміщенні розпочався напередодні увечері, коли керівництво Штабу національного спротиву заявило, що згідно з наказом київського Майдану треба звільнити всі поверхи будинку.

Першими дослухалися представники «Правого сектору» та Народної самооборони. Натомість молодь, яка не входить до жодної організації, довелося переконувати довше. Подейкують, що дівчину, котра працювала на кухні, виносили на руках.

Протягом ночі з будівлі вивезли всі продукти та ліки. Наостанок дехто з відчайдухів пожбурив у бік барикад коктейль Молотова, але, на щастя, той не зайнявся. Передача приміщень відбулася з дотриманням усіх процедур, складено відповідні акти.

Проте уже вранці, 16 лютого, на площі перед ОДА зібралися мешканці міста з плакатами, написи на яких свідчили про те, що вони не задоволені звільненням будинку і не розуміють такого кроку активістів. Кажуть, якби це відбувалося вдень, то вони б не допустили цього.

Натомість представники Штабу національного спротиву запевнили людей: якщо домовленості політиків не будуть виконані, то ОДА захоплять знову.

А на традиційному недільному віче, на яке прийшло до 10 тисяч людей, народний депутат Петро Порошенко закликав прикарпатців до збереження соборності країни. І він, і народні депутати від Прикарпаття Олександр Сич та Руслан Марцінків сказали, що багато залежатиме від подій поточного тижня.

Петро Порошенко подякував мешканцям Івано-Франківщини за активну участь у київському Майдані та наголосив, що «конфлікту між людьми немає в жодній частині України». Бо насправді всіх, незалежно в якому регіоні проживають, однаково «турбують корупція, злочинність, неможливість захистити свої права у судах, безлад у міліції та рекетирство, відсутність будь-якої перспективи». Народний депутат також запевнив, що «опозиція готова взяти на себе відповідальність за вихід з існуючого економічного колапсу: «Ми беремо владу, беремо відповідальність на себе, підписуємо Угоду по асоціації з Євросоюзом, розробляємо чесні і прозорі реформи, які в дуже короткий термін продемонструють і дадуть можливість кожному з нас сказати: друзі, я щасливий, ми не дарма вийшли на Майдан».

Також Порошенко пообіцяв, що жодного активіста не залишать «сам на сам з правоохоронними органами».

Галина БРУХАЛЬ.

Івано-Франківська область.

***

Голова Тернопільської ОДА Валентин Хоптян 16 лютого вперше, починаючи з 23 січня, працював у своєму кабінеті. В ніч на неділю майже три десятки активістів Майдану покинули приміщення облдержадміністрації, в якому вони перебували впродовж трьох тижнів. За словами керівника штабу національного спротиву в Тернополі Володимира Стаюри, депутати залишили за собою право приймати громадян у двох кабінетах на п’ятому поверсі. Голова облдержадміністрації вважає, що розблокуванню приміщення сприяли домовленості як на центральному, так і на місцевому рівнях. «Перемовини велися з головою та депутатами обласної ради, народними депутатами, які представляють Тернопільщину», — сказав Валентин Хоптян. Він також констатував, що майну облдержадміністрації шкоди не завдано.

У неділю кілька тисяч жителів Тернополя зібралися біля пам’ятника Степану Бандері на чергове недільне віче. Велелюддя пояснювалось приїздом народного депутата Петра Порошенка, якому багато хто в обласному центрі симпатизує.

Тернопільська область.