Уряд Іспанії сьогодні планує провести спеціальне засідання, мета якого — розпочати активацію статті 155 Конституції, що передбачає призупинення автономії Каталонії, повідомляє La Vanguardia. 


Очікується, що кабінет міністрів затвердить заходи, спрямовані на введення зовнішнього управління регіоном. Потім їх має схвалити Сенат. Прогнозують, що проголосувати за імплементацію цих заходів він може до кінця наступного тижня.


Таке рішення іспанський уряд ухвалив після відповіді лідера Каталонії Карлеса Пучдемонда на вимогу Мадрида прояснити, чи проголосила Каталонія незалежність 10 жовтня, у якій він заявив, що автономний регіон негайно проголосить незалежність, якщо центральний уряд у Мадриді продовжить перешкоджати діалогу та репресії.


За інформацією видання El Mundo, в листі до іспанського прем’єра Маріано Рахоя Пучдемон непрямо зізнається, що минулого тижня він не проголосив незалежність Каталонії. «10 жовтня парламент провів сесію для оцінки підсумків референдуму і його наслідків, і я запропонував призупинити дію народного мандата», — написав Пучдемон. У листі він нагадав, що заморозив декларацію незалежності задля діалогу, який Мадрид, однак, відхилив. «Я запропонував провести зустрічі, але цього не сталося», — зазначив Пучдемон.


Тим часом у ЄС заявили, що вони не бачать місця для посередництва у кризі довкола Каталонії. Президент Європейської Ради Дональд Туск повідомив, що перебуває у постійному контакті з М. Рахоєм і що ситуація в Іспанії «непокоїть». Але, за його словами, дискусія довкола Каталонії не є в порядку денному лідерів ЄС.