20 жовтня з робочою поїздкою Волинь відвідав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман (у центрі), голова Волинської ОДА Володимир Гунчик (крайній праворуч) під час відвідин СП «Модерн-Експо».

Фото Урядового порталу.

Першим об’єктом, де побував глава уряду, став обласний перинатальний центр. Спорудження цієї лікувальної установи розпочалося ще 2001 року. Воно то велося інтенсивно, то припинялося на роки. Сьогодні мало хто вже й пам’ятає, що на початковій стадії центр задумувався як народна будова. Навіть збирали громадою гроші. Але темпи робіт не підлягали жодній критиці. Що дало підстави невідомому жартівнику вписати на інформаційному стенді біля майданчика в графі «термін здачі об’єкта» слово «ніколи».
Та центр усе-таки буде введено в експлуатацію. Завдяки наполегливості депутатів обласної ради і голови ОДА Володимира Гунчика, які неодноразово зверталися з цим питанням до уряду, а ще амбітності молодого прем’єра, який, як видно, таки хоче навчити декого, як керувати країною. Робота останнім часом на майданчику пожвавішала. Сьогодні немає сумнівів, що вже наступного року тут нарешті лунатимуть дзвінкі голоси немовлят. Гарантія цьому — виділені цьогоріч з держбюджету 65 мільйонів гривень.
Про те, що Володимир Гройсман залишився задоволений побаченим, свідчить і його побажання під час зустрічі з пресою, щоб такими ошатними і зручними для медиків та пацієнтів стали усі лікарні України. Загалом склалося враження, що Прем’єр-міністр обрав сферу охорони здоров’я одним із пріоритетів своєї діяльності як глави уряду.
— Я обіцяв, що ми підтримаємо зведення цього об’єкта. Було звернення обласної ради та облдержадміністрації. І цю обіцянку виконано. Окрім введення в експлуатацію перинатальних центрів у Луцьку, Львові, Чернівцях, ми незабаром завершимо спорудження багатопрофільної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ», будівництво якої багато років було заморожено. Створимо також тринадцять центрів судинної хірургії. Також розширюватимемо перелік безплатних ліків. У рамках медреформи держава покриватиме 100 відсотків вартості медпослуг. Наступного року ми також хочемо істотно підвищити зарплати сімейним лікарям. Тобто завдання номер один — якісна медицина. І ми повинні зробити все, щоб українці були здоровими і жили довше. Волинь демонструє добру демографічну ситуацію. Тому ця лікарня буде для маленьких мешканців. Дуже радий, що уряд долучився до того, щоб швидше реалізувати ваш проект, — сказав, звертаючись до журналістів, Володимир Гройсман.
На запитання кореспондента телекомпанії «Аверс», чи встигне прем’єр заробити собі стаж для отримання пенсії, той відповів, що вже має 23 роки стажу, а під час виходу на пенсію матиме 44.
— Ми зробили абсолютно справедливу систему, яка віддала належне всім тим, хто працював, отримував заробітну плату, чесно сплачував внески у пенсійний фонд. І це тільки початок, а наступний перерахунок пенсій буде у 2019 році, — сказав на завершення цієї теми Прем’єр-міністр.
— Журналісти області, як і всієї України, дуже занепокоєні ситуацією, яка складається у взаємовідносинах друкованих ЗМІ з «Укрпоштою», — таку проблему прем’єру озвучив автор цих рядків. — У системі передплати послуги пошти становитимуть понад 50 відсотків. Найпопулярніша в області газета «Волинь-нова» вже змушена перейти з триразового виходу на тиждень на дворазовий, а більшість місцевих газет за тих умов, які висуває «Укрпошта», взагалі можуть припинити існування. Цими днями з листом до вас звернулися редактори газет «Голос України», «Факти і коментарі», «Україна молода», голова Київської обласної організації Національної спілки журналістів України Михайло Сорока, голова Української гільдії головних редакторів ЗМІ Віталій Адаменко з проханням зупинити зростання тарифів на послуги «Укрпошти» в частині оформлення та доставки друкованих засобів масової інформації. Автори листа також висловили пропозицію профільній організації державної виконавчої влади провести аудит діяльності керівництва «Укрпошти» і напрацювати пропозиції щодо збереження та розвитку мережі «Укрпошти» та вітчизняних періодичних видань.
— Я дам доручення міністру інфраструктури, щоб він зустрівся з редакторами та «Укрпоштою», провів розмови, і тоді ви розумітимете, яке рішення можливе, — такою була відповідь керівника уряду. Вона, наймовірніше, засвідчила те, що Володимир Гройсман поки що не уявляє масштабів можливого руйнування українських газет, які через вимушене збільшення ціни на передплату втратять тисячі читачів, а багато періодичних видань взагалі можуть припинити існування. Серйозна загроза нависла і над самою поштовою системою, де рівень зарплати працівників, насамперед листонош, залишається одним із найнижчих у країні, а керівництва, як для нашої держави, — захмарним.
Того ж дня Володимир Гройсман разом з керівництвом області ознайомився з перебігом реконструкції автомобільної дороги Н-22 Устилуг (держкордон з Польщею) — Луцьк — Рівне, побував на СП ТОВ «Модерн-Експо» — одному з найсучасніших підприємств області, яке поставляє торговельне обладнання до понад 60 країн.
Оглянувши його цехи, Прем’єр-міністр зустрівся з діловими колами області.
— Ухвалені пріоритетні реформи — в освіті, медицині, пенсійній системі — буде послідовно реалізовано, і всі кроки на цьому шляху сприятимуть досягненню глобальної мети уряду, а саме: сталому росту економіки та створенню сприятливого ділового клімату в державі. Наше завдання — нормальний клімат, нормальний діалог з бізнесом, стале зростання економіки, — зазначив Володимир Гройсман під час цієї зустрічі.

Максим СОЛОНЕНКО.

Волинська область.