Президент Петро Порошенко побував із робочим візитом у Авдіївці Донецької області. Разом із ним у заходах брала участь Перший заступник Голови Верховної Ради та уповноважений глави держави з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко, а також народний депутат Марія Іонова.

«Візит Президента в Авдіївку не анонсувався, — написала на своїй сторінці у Facebook І. Геращенко. — Попередили тільки військових, і це було відверте спілкування про ситуацію на фронті, перспективи миротворчої місії, роль армії як гаранта захисту нашої безпеки і суверенітету». За словами Першого заступника глави парламенту, візит очільника країни в місто був коротким, але мешканці населеного пункту, розташованого на відстані десяти кілометрів від окупованого Донецька, щиро зраділи такій зустрічі. Люди просили зробити спільне фото, обнімали главу держави, спілкувалися з ним. Говорили про відновлення електро-, водо- та газопостачання, про ремонт доріг і відбудову школи №2. Але головне питання — мир. «Робитиму все від мене залежне, щоб нарешті на українську землю прийшов мир, якого конче потребує Україна», — сказав Петро Порошенко під час спілкування із містянами. Він наголосив, що окупаційні війська мають покинути наші землі. Нині абсолютна більшість країн-членів ООН підтримують ідею введення миротворців на нашу територію. «Це означає, що на Донбасі припинять стріляти, що ми з вами спільними зусиллями принесемо мир», — резюмував він.
Петро Порошенко зупинив свою увагу на тому, що в Авдіївку останнім часом приїжджає чимало іноземних делегацій. «Ви робите надзвичайно важливу справу, — звернувся він до мешканців міста, — формуєте фантастичний образ українців у світі».

Під час свого візиту Президент вручив нагороди військовослужбовцям (на знімку). За вагомий внесок у зміцнення обороноздатності, мужність, самовідданість і високий професіоналізм сімох бійців відзначили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, дванадцятеро військовослужбовців отримали орден «За мужність» ІІІ ступеня, ще стільки ж заслужили медаль «За військову службу Україні». Цей день Ірина Геращенко назвала «теплим від емоцій та зустрічей з друзями». «Президент особисто подякував за героїзм та мужність військовим тих бригад, які йдуть на планову ротацію, — написала вона на своїй сторінці. — На долю цих хлопців випало захищати Авдіївку в двадцятиградусні морози, коли артилерійські ворожі обстріли розтрощили водопостачання і електромережі». Учасники заходу вшанували і пам’ять загиблих героїв, які віддали життя, захищаючи місто, але не здали жодного клаптика української землі.

Вл. інф.
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).