У неділю у Словенії відбулися президентські вибори. Явку на них місцеві політичні оглядачі вважають дуже низкою — трохи більше 41 відсотка виборців прийшло до урн.
Очевидно, більшість людей так увірували в перемогу чинного президента Борута Пахора, що вирішили: переможець уже відомий. Справді, як повідомила Центральна виборча комісія країни, Пахор переконливо випередив усіх суперників, котрі брали участь у президентських перегонах. Але він набрав 47,31 відсотка голосів виборців, що недостатньо для перемоги в першому турі. За мера міста Камник Мар’яна Шареца несподівано для всіх, за попередніми даними ЦВК, проголосувало 24,95 відсотка виборців. На третє місце вийшов кандидат від Словенської демократичної партії Роман Томч, який набрав 13 відсотків голосів. Решта шість кандидатів значно відстали від цих двох претендентів на президентську посаду, не подолавши навіть 10-відсотковий поріг.
ЦВК Словенії оголосила, що другий тур президентських виборів відбудеться 12 листопада. І кожному з кандидатів для перемоги вистачить простої більшості голосів. Враховуючи велику перевагу в першому турі, аналітики передвіщають перемогу Борута Бахора.

Ярослав СЕРГІЄНКО.