На виборах до нижньої палати парламенту Чехії, які відбулися минулих п’ятниці-суботи, впевнено перемогла партія мільярдера колишнього міністра фінансів Андрея Бабіша (на знімку) «Акція невдоволених громадян» (ANO). Такі результати голосування після підрахунку 100 відсотків голосів виборців, повідомляє IDnes.

Партія ANO, заснована одним із найбагатших людей Чехії, отримала 29,64 відсотка голосів виборців і 78 із 200 місць у парламенті. Бабіш тепер стане новим прем’єром, але для створення більшості необхідно сформувати коаліцію з іншими партіями. Керівник ANO в день завершення виборів заявив, що не вестиме переговори про формування уряду з проросійськими силами, які також опинилися серед лідерів перегонів.
На другому місці — євроскептична Громадянська демократична партія (ODS), у якої 11,32 відсотка голосів виборців (25 депутатів). Третьою фінішувала нова політична сила «Партія піратів» — 10,79 відсотка (22 депутати). Вона виступає проти обмеження громадянських прав, серед пунктів їх програми — боротьба за вільніший доступ до інформації, легалізація легких наркотиків, заборона засобів моніторингу за громадянами тощо. Окремі провідні члени партії мають відкрито проросійські погляди, інформує «Європейська правда». Праворадикальна SPD фінішувала четвертою із результатом 10,64 відсотка голосів. Партія та її лідер Томіо Окамура не приховують бажання зняти санкції із РФ та фактично не заперечують російського фінансування. Комуністична партія Чехії та Моравії, яка багато місяців поспіль намагалася блокувати ратифікацію Угоди про асоціацію з Україною, посіла п’яте місце із 7,76 відсотка голосів. Розгромним став результат для Соціал-демократичної партії влади. Вона посіла шосте місце і отримала лише 7,27 відсотка голосів (15 депутатів).
До нижньої палати парламенту увійдуть ще три політичні сили — Християнсько-демократичний союз—Чехословацька народна партія (5,8 відсотка голосів), правоцентристська ТОР 09 (5,31) і партія «Мери та незалежність» (STAN) — 5,18 відсотка.

Фото з відкритих джерел.

 

ТИМ ЧАСОМ

Правляча коаліція прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе здобула переконливу перемогу під час дострокових парламентських виборів, що відбулися минулої неділі. Одразу як стало відомо, що правляча коаліція здобула дві третині місць у парламенті, прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе пообіцяв жорстко протидіяти КНДР. Виступаючи на прес-конференції у Токіо, він заявив, що перемога його коаліції засвідчує довіру від громади, тож «ми продемонструємо контрзаходи проти загрози Північної Кореї сповна», цитує ВВС. Перемога на виборах збільшує шанси Абе втретє на три роки очолити Ліберально-демократичну партію Японії. Голосування має відбутися наступної осені. У такому випадку він стане людиною, що найдовше (з 2012 р.) править Японією у кріслі прем’єра, інформує ВВС.