Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування ініціюватиме зміни до Закону «Про Державну службу», який набув чинності майже два роки тому. Йдеться про норму, яка передбачає, що під час подачі документів на конкурс до державної служби потрібно надавати посвідчення з вільного володіння українською мовою. На виконання перехідних та прикінцевих положень цього закону Кабінет Міністрів прийняв Постанову від 26 квітня 2017 року № 301 «Про організацію проведення атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою».

Цією постановою затверджено Порядок атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою. Його розроблено Національним агентством з питань державної служби (НАДС) на підставі проекту Стандарту української мови для державних службовців. Відтак, виші почали надавати цю послугу на платній основі. Її вартість коливається від 300 гривень до 1 тис. 300 гривень.
Водночас у постанові зауважується: якщо претендент має відмінну оцінку з української мови, або склав ЗНО з цього предмету, то таке посвідчення має видаватися безплатно. Проте прейскурант встановлено навіть на такий «безплатний обмін». Його вартість коливається від 3 гривень до 200 гривень.
Нині профільний парламентський комітет почав отримувати численні скарги, мовляв, такий підхід, а точніше, вартість послуг, суттєво обмежує доступ до державної служби. Питання у членів комітету також є і до самої атестації. За словами Альони Шкрум («Батьківщина»), виші подекуди формально підходять до неї. Тобто дуже часто відбувається імітація атестації. «Враховуючи, що за неї беруть гроші, це не додає довіри ні до державної служби, ні до покращення якості оцінювання володіння українською мовою», — зауважила вона.
У будь-якому разі Закон «Про Державну службу» потребує точкових змін, вирішили у комітеті. У ньому, зокрема, пропонуватиметься, щоб, подаючи документи, кандидат надавав копію посвідчення про вільне володіння українською мовою, але водночас пред’являв оригінал документа. З такою пропозицією виступив НАДС. Крім того, пропонується взагалі відійти від слова «посвідчення». Тоді навіть диплом із відмінною оцінкою слугуватиме достатнім аргументом на користь кандидата.

Олена РОМАШКІНА.

 

ДОСЛІВНО

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко: 

«Цей критерій ми запровадили не для того, щоб із державних службовців зробити вчителів української мови. Ми не маємо заганяти людей, які від народження розмовляють, пишуть українською мовою, можливо, з помилками, в якісь іспити. Мені здається, що це занадто. Бо в усьому світі поняття «вільне володіння мовою» не тотожне поняттю грамотності».