Вирішив опублікувати відкритий лист до Міністерства охорони здоров’я, оскільки на неодноразові звернення відповіді не отримую. З липня місяця намагаюсь з’ясувати, як вплине на стан здоров’я жителів міста та довколишніх територій екологічна ситуація, яка склалася в Луцьку.


Ситуація розпочалася приблизно весною, коли лучани почали скаржитися на сильний сморід. Мешканців міста та прилеглих територій турбувало поширення неприємного запаху в місті та прилеглих територіях, зокрема у районах ДПЗ, та у приміських селах Рованці, Баїв, городище, Гірка Полонка. Вважалось, що джерелом поширення неприємного запаху є Гнідавський цукровий завод та ТОВ «БІО-ПЕК».
Після звернень лучан, як народний депутат України, направив депутатський запит на адресу Міністерства екології та Державної екологічної інспекції України. Від них отримав відповідь про причини поширення неприємного запаху та вміст речовин, які можуть бути шкідливими для мешканців міста та прилеглих територій.


Зокрема, у відповіді органів виконавчої влади повідомлялось, що ТОВ «БІО ПЕК» спеціалізується на виробництві біопалива з меляси (відходів цукрового виробництва). Основною продукцією виробництва є біоетанол, етанол та розчинник «Сольвент». Технологія виробництва включає приймання дифузійного соку до ферментації (хімічна асептика, підкислення, приготування сусла), підготовка меляси або темного відтоку до ферментації (хімічна асептика, підкислення, збагачення поживними речовинами, приготування сусла). Продукцію виготовляють методом адсорбції із спиртових пагонів із супутніми домішками, отриманими при ректифікації браги. Для денатурації використовуються такі речовини: бензин автомобільний, етил ацетат, диметилформамід, ізобутанол, етил-трет-бутиловий ефір, метил-трет-бутиловий ефір, третиновий бутиловий спирт.


Під час обстеження очисних споруд встановлено, що вода в деяких картах сірого кольору, в деяких — сіро-бурого, має специфічний концентрований запах. Частина карт та відкоси між картами частково покриті болотною рослинністю та чагарником.


Також Державною екологічною інспекцією у Волинській області з’ясовано, що однією з причин неприємних запахів в місті Луцьк та прилеглих територій є скиди господарсько-побутових стоків від мікрорайону «Вересневе» на поля фільтрації ПАТ «Гнідавський цукровий завод». Встановлені порушення щодо дозволу на спеціальне водокористування в частині відведення стоків. Отримавши чіткі пояснення щодо екологічної ситуації в місті Луцьк та прилеглих територіях від Міністерства екології та Державної екологічної інспекції України, звернувся до Міністерства охорони здоров’я з проханням пояснити, наскільки перелічені шкідливі речовини впливають на стан здоров’я мешканців міста та прилеглих територій. А також попросив надати роз’яснення щодо запобіжних заходів для населення у ситуації, що склалася. Адже Міністерство охорони здоров’я має бути зацікавлене в превентивних та запобіжних заходах, щоб зберегти здоров’я населення та запобігти можливим масовим захворюванням через забруднення навколишнього середовища.


Ігор ЛАПІН, народний депутат, перший заступник голови Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.