Із таким переконанням презентує результат своєї півторарічної роботи команда соціально-мистецького проекту «Пісні війни». Це записаний у професійній студії музичний альбом, цінність якого — у представленні 14 унікальних для української культури дуетів у складі бійців — авторів пісень, які пройшли АТО або перебувають у зоні воєнних дій, та відомих українських артистів. Альбом складається із 15 композицій та одного бонус-трека — сольної пісні барда і волонтерки Христини Панасюк  «Дай, Боже, сили нашим солдатам».

 

Учасники проекту «Пісні війни» під час концерту-презентації у клубі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові.


Фото Андрія Мудрика.

Галина Гузьо та учасники проекту Руслан Філіпсонов, Сергій Тітаренко, Сергій Стратічук, Павло Табаков, Юра Закопець, Богдан Ковальчин та Максим Перев'язко.

 

Керівниця проекту Галина Гузьо отримує почесну нагороду -- нагрудний знак "Гетьман України Петро Сагайдачний" та Грамоту-подяку від командування ЗСУ за організацію проекту "Пісні війни". Вручає генерал-лейтенант Павло Ткачук, ректор Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

 

 

За участь у проекті Почесну грамоту-подяку від командування ЗСУ отримує Сергій Тітаренко. Грамоту вручає генерал-лейтенант Павло Ткачук, ректор Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

 

Галина Гузьо й один із "хресних батьків" проекту "Пісні війни" Зиновій Медюх (Зеник з Майдану), автор та виконавець колядки наших днів "Молитва на Різдво" у дуеті зі співачкою Оксаною Мухою та гуртом "Піккардійська терція".

Фото Андрія Мудрика, Дмитра Бучка і Галини Терещук.

Офіційна презентація компакт-диска відбулася 13 жовтня, напередодні Дня захисника України, у клубі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.


А розпочалося все з пісні «Дорога на схід», яку навесні минулого року написав львівський співак Павло Табаков на вірш свого знайомого Василя Фасюка з Буковини. У процесі роботи над піснею автор вирішив запросити для її запису воїнів-атовців. Так, виконавцями стали Богдан Ковальчин, Тарас Гривул, Максим Перев’язко, Петро Комендат та Андрій Шевчук — бійці, котрі воювали у найгарячіших точках АТО, а познайомилися на студії звукозапису Jenny Records.


І саме тоді у Галини Гузьо, львівської журналістки, менеджера співака Павла Табакова, гурту «Піккардійська терція» та балету «Життя», ініціатора та координатора проекту «Пісні війни» виникла його ідея.


Пошуки пісень, розшук виконавців (адже найчастіше не було жодних контактів, а лише запис у YоuТubе і фронтовий позивний), перемовини й залучення до дуетів відомих виконавців, кропітка студійна робота стали на півтора року частиною життя Галини та команди проекту — аранжувальника Остапа Панчишина, саунд-продюсера Мар’яна Криськува, відеооператора Олега Шмідта, фотографа Маркіяна Лисейка та інших. І найголовнішими з винагород є для них атмосфера щирості й самовідданості, що панувала у процесі роботи, а також реакція слухачів, які стверджують, що це надзвичайно потужний за емоційним впливом задум, тим паче у такому втіленні.

Адже за кожною піснею — конкретна фронтова доля її автора. «Слова цих пісень прожиті, не написані на зручному дивані. Ними ми тут, у Львові, гаратаємо по Москві. Такий удар потужніший за «Гради» на сході!» — каже Зиновій Медюх, автор пісень «Молитва на Різдво» та «Дівчина з Майдану», першу з яких виконує у проекті зі співачкою Оксаною Мухою та колективом «Піккардійська терція», а другу — з лідером гурту «Оt Vinta» Юрієм Журавлем.


Як визначає керівниця проекту Галина Гузьо, його кінцевою метою стало «зібрати і зберегти для майбутніх поколінь українців сучасну україномовну фронтову пісню — і у культурно-музичному контексті, і в контекстах новітньої історії країни та становлення нової української армії». У проекті взяли участь воїни Олександр Рожко, Зиновій Медюх, Богдан Ковальчин, Тарас Гривул, Максим Перев’язко, Андрій Шевчук, Петро Комендат, Сергій Тітаренко, Станіслав Паплінський, Ірина Красота, Ігор Шолтис, Олекса Бик, Роман Семисал, парамедик Дар’я Зубенко. Із відомих виконавців — вокальна формація «Піккардійська терція», співак та композитор Павло Табаков, лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя, Фома із групи «Мандри», Арсен Мірзоян, співачки Ірина Доля, Оксана Муха та Аничка Чеберенчик, а також фронтмен гурту «Kozak System» Іван Леньо, Віктор Винник із групи «Мері», співак Тарас Гаврик, сестри Тельнюк, лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, співачка Анастасія Приходько, лідер гурту «Ot Vinta» Юрій Журавель, бард-волонтер Христина Панасюк.


У коментарі для «Голосу України» Віктор Винник розповів, що відразу відгукнувся на пропозицію доєднатися до проекту. Адже йому запропонували заспівати у дуеті пісню Богдана Ковальчина — земляка, якого він знав ще за його роботою на радіо: «Мене вразило, що Богдан — зовсім не людина війни — пішов добровольцем, снайпером на фронт. Це — героїзм. Композиція «На схід» — пісня з війни, від безпосереднього учасника подій, із влучним і небанальним текстом. І маю честь її виконувати». Концерт-презентація викликав у лідера групи «Мері», який напередодні повернувся із Широкиного, відчуття піднесення, адже це був «виступ у зразковій академії перед майбутньою елітою Збройних Сил України, де все на своїх місцях, і це варто було б побачити цивільним». «Для мене окопні концерти важливіші, але тут, на мирній землі, потрібно нагадувати щодня: йде війна», — підкреслив виконавець.


«Пісні війни» стали масштабною громадською ініціативою, до якої долучилися і волонтери, і меценати з України та з-за кордону. Для випуску компакт-дисків українці з усього світу зібрали 400 тисяч гривень. Наклад збірки —    5 000 примірників, на підготовку і друк яких не використали жодної державної копійки.


Тисячу із них, розповідає «Голосу України» Галина Гузьо, передали Генштабу для розповсюдження у військових частинах, особливо на передовій,  у госпіталях. Частину компактів передадуть волонтерським організаціям, військовим капеланам. Ще 1000 примірників планують доправити на схід для школярів. Триває пошук партнерів, які б допомогли або через Міносвіти, або через волонтерські організації спрямувати диски у навчальні заклади.


Загалом робота розпланована щонайменше ще на півроку: це майбутній концерт у Києві до 6 грудня — Дня Збройних Сил України, а також організатори проекту хотіли б повезти його на схід, поїхати з ним за кордон. Адже запити є, недарма четверта частина коштів надійшла саме звідти, зокрема зі США та Канади.


«Завершуємо роботу над офіційним сайтом, де всі композиції будуть у вільному доступі, до того ж ми викладемо фонограми «мінус», по які до нас уже неодноразово зверталися вчителі, — каже керівниця проекту «Пісні війни» Галина Гузьо. — Основний напрям нашої діяльності нині — донести всі п’ять тисяч дисків до тієї аудиторії, для якої їх випускали, — до людей».


Бо ці пісні мають почути всі.