На Волині завершилася міжнародна історико-краєзнавча конференція «Любомль та Любомльщина в українській та європейській історії».

На знімку: група учасників конференції після її завершення вирішила сфотографуватися на згадку.

Зібратися разом дослідників минувшини спонукали два поважні ювілеї: 730-річчя першої писемної згадки про Любомль і 810-річчя з часу писемної згадки про літописне місто Угровськ. Запропонована організаторами тема виявилася настільки цікавою, що підготовлений за матеріалами конференції науковий збірник налічує 700 сторінок. Щоправда, випущено лише його сигнальний примірник. Його цілком заслужено вручили директору Любомльського краєзнавчого музею Олександру Остапюку, батько якого в 1973 році заснував цю музейну установу, передавши сюди свої колекції старожитностей. Завдяки старанням Олександра Дмитровича музей, директором якого він є незмінно з 1993 року, став одним з найкращих в Україні.
Тематика доповідей була досить широкою: це і давня історія Надбужжя, і роки Першої та Другої світових воєн, міжвоєнний період. Чимало виступів присвячувалося видатним особистостям краю, нумізматиці, етнографії, народному побуту, трагедії єврейської громади міста тощо.
Учасники і гості конференції мали змогу познайомитися з численними історичними та археологічними пам’ятками старовинного Любомля.

Фото автора.