Недавно в українських ЗМІ з’явилася інформація, що в Центральному парку Нью-Йорка (США) відкрито пам’ятник-фонтан жінці, яка народилася в Рівному (на знімку). Щоб дізнатися більше, я написав електронного листа Лідії Карповець — рівнянці, яка нині перебуває на американських теренах. Пані Лідія завітала у парк, розташований у популярному районі Мангеттен, і підтвердила — його справді прикрашає меморіал на честь Софії Лоуб. Та річ у тім, що цей фонтан відкрито ще в далекому 1936-му — через сім років після того, як уродженка Рівного Софія Лоуб (Саймон) пішла із життя у засвіт.

За що ж удостоєна такої честі наша землячка? За обстоювання прав людини, насамперед — дітей. Спочатку Софія (на портреті) робила це, працюючи журналісткою, далі — на посаді президента Міського комітету дитячого соціального забезпечення. За її ініціативи було створено Комітет з питань соціального захисту дітей в Америці. У 1925 році на Першому Міжнародному конгресі з благополуччя дітей у Женеві було прийнято її резолюцію про підтвердження права сиріт на сімейне житлове помешкання. Раніше вони могли жити лише у дитбудинках. Її доповідь про сліпих дітей у Сполучених Штатах була одноголосно прийнята Лігою Націй у 1926-му. Їй також вдалося домогтися впровадження у 42 штатах пенсій вдовам.

Щодо життєвого шляху достойниці, то він почався у Рівному. Народження Софії припадає на 1876 рік. Її батьком був Шмуель Саймон, матір’ю — Марі Кері. Ця родина після народження Софії прожила у Рівному сім років і трималася матеріально на бізнесі батька, який працював ювеліром та мав свою майстерню.
А далі сім’я з шістьма дітьми, за батьковим рішенням, емігрувала в Америку. Осіли в Пенсільванії, потім переїхали в Нью-Йорк. У 1896-му Софія вийшла заміж за Ансельма Лоуба, їх шлюб тривав 14 років. А затим розлучена Лоуб починає активно займатися літературою та журналістикою. Пише вірші, оповідання, статті, які розсилає по видавництвах та газетах. Ці твори, головною темою яких стали самотні матері й діти, що потребують допомоги, завоювали прихильність американської аудиторії, зробили Софію відомою.
У подальшому Лоуб брала активну участь у громадському житті. Крім вище перерахованих досягнень, вона має ще одне — сприяння у створенні дитячого майданчика у Центральному парку Нью-Йорка. З ініціативою створення такого майданчика виступив тогочасний філантроп Август Хекшер, однак на початках зустрів спротив щодо своєї ідеї. Йому не надавали дозволів на будівництво. І тоді за справу взялася Софія Лоуб, котра здійняла інформаційну хвилю з приводу цієї бюрократичної тяганини і зрештою домоглася, аби справа стала реальною. Про цю та іншу життєву велич американки з рівненським корінням гідно згадали в 1935 році і звели на її честь оригінальний та символічний меморіал.

Євген ЦИМБАЛЮК.
Фото з архівів.

Рівненська область.