Учора з 1:30 до 10:30 окупаційні служби, що перебувають на території АР Крим, повністю припинили рух транспортних засобів і пішоходів через адміністративну межу з тимчасово окупованим півостровом. За інформацією Державної прикордонної служби України, перекритими були всі три контрольні пункти в’їзду-виїзду — «Чонгар», «Каланчак» та «Чаплинка». Згодом українські прикордонники повідомили, що «за інформацією громадян, які почали перетинати адмінмежу, в окупаційних служб вийшла з ладу база даних».

 

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

Представники Громадської блокади Криму назвали іншу причину перекриття адмінмежі — так звані антитерористичні навчання. «За нашою інформацією, окупанти стягнули військову техніку», — попередили активісти на своїй сторінці у Фейсбуці. На їхню думку, справжня мета таких «навчань» — зіпсувати імідж України. «Росія навмисно ставить на Україні штамп «терориста», щоб затягнути процес покарання Кремля у міжнародних судах. За словами кримчан, причиною перекриття КПВВ є буцімто навчання для протидії «терористичним актам» із боку «українських диверсантів», які проникають в окупований Крим і підривають газові труби», — повідомляють активісти Громадської блокади Криму.


І справді, ніби на замовлення, напередодні «навчань» у Криму було двічі пошкоджено газогони — під Алуштою й пізніше в районі села Запрудне. У Національному антитерористичному комітеті Росії, який оприлюднив інформацію про аварії, не вказується їхня причина, але підкреслюється, що «під час огляду події фахівцями було виявлено зовнішнє пошкодження лінії газопроводу». Понад тисячу абонентів на Південному березі Криму залишилися без газу. Крім того, у багатьох із них немає й світла у зв’язку з падінням опори ЛЕП. Російські ЗМІ з посиланням на «Кримгазсєті» повідомили, що «впродовж найближчої доби газопостачання в населених пунктах на півдні Криму відновлять». Ремонтні роботи проводять й електрики.


Водночас дедалі менше сумнівів у тому, кого назвуть винними. Не виключено, що посилення пошуків «українських диверсантів» і зростання кількості аварій на окупованому півострові пов’язані із неготовністю до зими.

Незважаючи на запуск трьох ниток енергомосту з Росії, там тривають віялові відключення. Днями так званий голова Криму Сергій Аксьонов визнав, що «у піки навантаження можливий дефіцит для підприємств і комерційного сектору — від 200 до 300 мегават». Він відзвітував, що у «Крименерго» уже готовий і графік обмежень, пов’язаний із роботою комерційного сектору. А ось так званий міністр палива та енергетики Криму Вадим Бєлік прогнозує, що дефіцит електроенергії в зимовий період у Криму може сягнути 120 мегават, інформує Крим. Реалії.


Такі повідомлення суперечать заявам того ж С. Аксьонова, який запевняв кримчан, що після введення у дію енергомосту з Росії проблем з енергопостачанням у Криму не буде. До того ж, схоже, що й самі кримські «чиновники» не можуть узгодити цифри дефіциту: Вадим Бєлік говорить про 120 мегават загалом, а С. Аксьонов уже про 200—300, але лише для промисловості. Складається враження, що навіть так зване керівництво Криму не знає реального стану справ на півострові, натомість в особливо гострі моменти вправно переводить стрілки на «українських диверсантів».