У Гадяцькому історико-краєзнавчому музеї, що на Полтавщині, відкрили виставку «Таємниці фараонів». Один із найбільших залів тут відвели під експонати з приватної колекції київського поціновувача старовини Петра Амброськіна. В експозиції представлено виготовлені єгипетськими майстрами копії відомих далеко за межами цієї країни шедеврів.

На знімку: музейна оаза країни пірамід і привезена звідти Лесею Українкою статуетка «Єгиптянка».

Зокрема, йдеться про давньоєгипетські скульптури, історичні та мистецькі пам’ятки, пов’язані з життям фараона Тутанхамона (саркофаг, трон, портрет-маска), погруддя цариці Нефертіті, скульптурні зображення міфологічних божеств — Осіріса, Ісіди, Гора, Сета тощо. В особливу атмосферу «світанку цивілізації» занурюють відвідувачів і величезні банери з нанесеними на них сюжетними малюнками, краєвидами найвідоміших давньоєгипетських храмів, фрагментами скульптурних композицій, портретними зображеннями фараонів.
Згадану виставку присвятили п’ятиріччю створення музею. «Водночас цією своєрідною оазою країни пірамід на Полтавщині ми вкотре пошановуємо геніальну поетесу, подвижницю нашого національного відродження Лесю Українку, котру вважаємо і своєю землячкою, — зазначив у розмові з власкором «Голосу України» директор музею Василь Сиротюк. — Адже і з Гадячем, і з Єгиптом Лесю Українку пов’язувало надто багато подій, споминів і творчих злетів».
Нагадаємо, що уродженка Волині Лариса Косач (Леся Українка), яка з дитинства хворіла на туберкульоз кісток, більшу частину свого короткого життя змушена була шукати прихистку там, де сухіший і тепліший клімат. Спочатку вона переважно влітку приїздила на малу батьківщині матері Ольги Драгоманової-Косач (Олени Пчілки), у Гадяч, де в урочищі Зелений Гай, який тепер називають ще Лесиним, відпочивала та писала свої безсмертні твори.
А наприкінці життя тричі вирушала на лікування до ще спекотнішого Єгипту. Там також не лише боролася з недугою, а й напружено працювала. Саме в країні пірамід написала історичну поему «Бояриня», тематичний цикл віршів. Зрештою, поріднилася з цією країною настільки, що навіть створила свій «Опис Давнього Єгипту». Саме звідти привезла і статуетку «Єгиптянка», яка тепер зберігається у Гадяцькому історико-краєзнавчому музеї.

Фото автора.