Щороку після 15 жовтня ми чекаємо прориву. На тепло- та водомережах усієї країни. Потерпають мешканці і невеликих міст, і обласних центрів, і столиці. За останньою інформацією, на теплотрасах Києва з початком підключення сталося майже 400 проривів.
Аби ліквідувати пошкодження, працює 40 протиаварійних бригад. Нині без опалення залишаються майже 400 будинків. Одна з найбільших теплопостачальних організацій Києва ПАТ «Київенерго» зобов’язалася у триденний термін усунути пошкодження та вийти на графік добової ліквідації, повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв на останньому прес-брифінгу. Станом на 1 листопада до центрального опалення у столиці підключено 9309 житлових будинків — це 97 відсотків від загальної кількості, 522 дитячих садки, 447 шкіл (99,3 відсотка) та 272 медичні установи (98,2 відсотка). Усі 16 пологових будинків та 135 стаціонарів опалюються, запевнив містян очільник Києва Віталій Кличко в ефірі телеканалу «NewsОne».
Тим часом стрічка контактного центру «1551» КМДА ущерть наповнена гнівними зверненнями громадян щодо багатомісячної відсутності гарячої води, а тепер і тепла. Точкова географія мешканців охоплює майже усі райони Києва.
Отже, питання повторюються з року в рік: чому пік усіх ремонтних робіт хронічно припадає на другу половину осені, коли розпочинається опалювальний сезон? Чи існує карта прогнозу ймовірної зношеності комунальних мереж відповідно до терміну їх експлуатації і чи є у КМДА, у великих теплопостачальних організацій Києва, зокрема у «Київенерго», ТОВ «Єврореконструкція», перспективний план профілактичних ремонтних робіт на таких мережах, які б виконувалися поза опалювальним сезоном?
У департаменті житлово-комунальної інфраструктури КМДА «Голос України» запевнили, що цьогорічні гідровипробовування тепломереж розпочалися чи не вперше ще навесні — одразу після закінчення опалювального сезону. Однак майже 70 відсотків тепломереж давно вичерпали свій 25-річний термін експлуатації, аварійність порівняно з минулим роком зросла на 15 відсотків, тому й трапляються постійні непередбачувані прориви у системі. Щодо перспективного плану ремонтних робіт відповіді ми не отримали. Інформацію про стан тепло-, водо-, електромереж, проведені та поточні ремонтні роботи за безпосередніми адресами мешканці Києва можуть отримати через Центральну диспетчерську службу з питань ЖКГ «1557», зареєструвавшись на їхньому сайті, повідомили у КМДА.