Протиепізоотична комісія при Полтавській ОДА вирішила провести депопуляцію диких свиней на території мисливських угідь Оржицького, Семенівського та Глобинського районів. Отже, ідеться фактично про знищення цих тварин у дикій природі.
До таких радикальних заходів представники комісії, котрі за згадане рішення проголосували одностайно, змушені вдатися після того, як на території Національного природного парку «Нижньосульський» в Оржицькому районі було знайдено труп дикого кабана, враженого вірусом африканської чуми свиней. Схожі знахідки регулярно виявляли в регіоні й раніше. При цьому з початку року на Полтавщині зафіксовано понад два десятки осередків АЧС. Її прояви провокують соціальне напруження і завдають чималих збитків.
Тільки за 10 місяців нинішнього року на компенсацію господарям за вилучених тварин із місцевих бюджетів було виділено мільйон гривень. Та якщо ситуацію з розповсюдженням «африканки» у приватних домогосподарствах, за словами фахівців Держпродспоживслужби, вдалося більш-менш стабілізувати, то саме безконтрольне поширення її у дикій природі викликає найбільше занепокоєння. Надто за умов, коли тварини у пошуках корму й безпечних умов існування постійно мігрують.
За таких обставин доводиться братися за рушницю. Хоча розгулятися на тій території мисливцям також не дадуть. Адже на засіданні обласної протиепізоотичної комісії, крім вердикту про депопуляцію диких свиней, ухвалено рішення про відкликання лімітів на полювання у сезоні 2017—2018 років, а також про заборону використовувати там мисливських собак.

Полтавська область.