Урочистою ходою та віче прикарпатці відзначили 99-ту річницю проголошення Західноукраїнської Народної Республіки. Традиційно захід провели біля пам’ятника діячам ЗУНР, встановленого 2004 року перед Будинком правосуддя, де в 1919-му було розташовано секретаріат республіки (на знімку). Урочистості розпочалися з виконання Державного гімну, опісля представники влади поклали квіти до підніжжя пам’ятника.

Звертаючись до присутніх, перша заступниця голови ОДА Марія Савка сказала, що є миті в історії кожної країни, якими захоплюються, на яких вчаться нащадки. В нашому календарі однією з таких дат, безумовно, є 1 листопада 1918 року, що увійшло в історію як Листопадовий чин. І сьогодні біля пам’ятника державотворцям, героям ЗУНР найперше слід доземно вклонитися тому духу свободи, котрий горів у їхніх серцях, тій жертовній праці та звитязі, які пробуджували, кликали і піднімали на спротив інших подвижників. Оповідаючи історію минулого, посадовець зазначила, що через багато десятиліть було своєрідне повторення Листопадового чину — у холодні осінні дні 2004 та 2014 років сотні тисяч українців зірвали плани тодішньої влади щодо нехтування думкою народу.

Фото Миколи МАЦЮКА.

 

ДОВІДКОВО

У ніч на 1 листопада 1918 року українські військові частини взяли під свій контроль усі головні пункти Львова. Над ратушею був піднятий синьо-жовтий національний прапор. Тоді ж Українська Національна Рада взяла владу в свої руки в Станіславові (теперішній Івано-Франківськ), Коломиї та інших містах Східної Галичини. Розпочалося створення Української галицької армії (УГА). 13 листопада проголошено створення Західноукраїнської Народної Республіки зі столицею у Львові. Проте уже 21 листопада під тиском переважаючих сил поляків УГА залишила Львів, а уряд переїхав до Тернополя, а з 1 січня 1919 року до Станіславова. Тут було проголошено з’єднання ЗУНР й УНР в одну суверенну Народну Республіку. Про що згодом, 22 січня 1919 року, було підписано Акт про Злуку обох частин України у Києві на Софійській площі.