...Таку назву має унікальне дослідження, яке презентували в облдержадміністрації. Видання ввібрало в себе перебіг мистецьких процесів сакрального характеру віддавна і до першої половини ХХ століття.

 

Фото надано
прес-службою ОДА.

 

Автор книжки-альбому Михайло Приймич написав історико-мистецтвознавчі нариси про витоки, шляхи розвитку церковного малярства, процеси формування професійного мистецтва в краї. У другій частині видання -- ілюстрації ікон та церковного розпису. Книга містить, інформують в ОДА, також перелік імен майже сотні митців, які творили на території Закарпаття протягом трьох попередніх століть.

 

"На обкладинці видання зображена унікальна ікона XVIII століття, яка довгий час слугувала дошкою для східців на дзвіницю одного з храмів Воловеччини. Вона була знайдена автором випадково під час дослідницької роботи. На контртитулі -- ікона архангела Михаїла середини XVI століття з церкви Хустського району, -- розповів під час презентації директор видавництва "Карпати" Віктор Браславець. -- На звороті -- зображення печатки та підпису єпископа Андрея Бачинського".

 

-- Мистецька школа Закарпаття сформувалася значною мірою і завдяки існуванню тутешніх живописних традицій, передусім церковних, -- стверджує автор розвідки мистецтвознавець Михайло Приймич. -- Професійне церковне малярство стало підвалиною розвитку образотворчого мистецтва, починаючи від другої половини XVIII століття, а відтак забезпечило його подальший розквіт упродовж ХІХ--ХХ сторіч.

 

Книга побачила світ коштом обласної казни в рамках Програми підтримки видання творів місцевих авторів. Як повідомив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Ярослав Галас, завдяки ній публікуються книги, багато з яких не можуть бути виданими на комерційній основі, хоча мають високу наукову й мистецьку цінність. Поточного року за рахунок цієї програми видано 16 книг загальним накладом понад шість тисяч примірників.

 

Василь НИТКА.

 

Ужгород.

 

Голос України