Фестиваль української співаної поезії та авторської пісні "Оберіг" розпочався 2 листопада концертом в Луцькому міському будинку культури.

 

На знімках:

 

пісню виконує переможець
фестивалю авторської пісні та співаної поезії
"Оберіг" 1992 року
народний артист України із Хмельницького,
а цього разу член журі Володимир Смотритель;

 

виступає улюбленець
луцьких шанувальників співаної поезії
керівник гурту "Чорні черешні" Юрій Поліщук;

 

пісні у виконанні
Зиновія Медюка зі Стрия
люблять слухати бійці в зоні АТО;

 

символ "Оберега"
теж багато про що говорить.

 

Востаннє ця творча імпреза, яка свого часу стала прапором боротьби за незалежність України, відбулася аж шістнадцять років тому. Але волиняни й досі пам'ятають пристрасні патріотичні пісні перших лауреатів "Оберега" Зої Слободян, Василя Жданкіна, Андрія Панчишина, Володимира Смотрителя, Марійки Бурмаки, Ігоря Жука, Олега Покальчука, Ольги Богомолець, Левка Бондаря, Олександра Гаркавого, Станіслава Щербатих (Беззубого Стаса), Сергія Шишкіна та інших.

 

А як налякав своїм українським духом, революційністю місцеву і столичну владу перший фестиваль "Оберіг", який відбувся 1989 року в кіноконцертному залі "Промінь" міста Луцька. Тривав аж за північ. Найуважнішими "глядачами", серед тисячі присутніх, були працівники КДБ, які зайняли почесні перші ряди. Але й вони не змогли зупинити тієї вольниці співочого слова, яка лунала зі сцени. До речі, організаторами перших "Оберегів" були лучани Олексій Левченко, Василь Ворон, Олег Покальчук, Юрій Ройко, Ігор Криса, Олександр Смик.

 

-- Сьогодні фестиваль "Оберіг" -- одне зі знамен української культури. Йому більше років, ніж українській державі. Він був тим емоційним та енергетичним сплеском, який дав можливість Україні відродитися. І дуже прикро, що ми стільки років його не мали... І там, на сході, хочуть, щоб українська культура таки жила, -- сказав у вітальному слові перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик.

 

-- Допоки наша нація сміється і поки наша нація співає, доти ми непереможні, -- зазначав голова журі письменник Ігор Павлюк.

 

-- Цей фестиваль, який ми сьогодні продовжуємо, -- це ніщо інше, як наше бажання жити, творити, прославляти свою Батьківщину, Бога власними піснями та творчістю... Людина, яка не любить свого ближнього, має черству душу, не може творити. А любляча людина не може мовчати, вона співає, співає, коли їй радісно й коли сумно, усе, щоб зробити себе щасливою, -- зазначив митрополит Луцький і Волинський УПЦ Київського патріархату Михаїл, благословляючи учасників "Оберега" до творчого змагання.

 

Авторами й організаторами нового фестивалю авторської пісні та співаної поезії "Оберіг" стали депутати обласної ради (рішення про його відродження вони прийняли ще в грудні минулого року), працівники обласного науково-методичного центру культури, обласної філармонії, управління культури ОДА, департаменту культури Луцької міської ради, Волинська регіональна дирекція національної суспільної телерадіокомпанії України, мистецьке об'єднання "Куля" (Луцьк), Інститут культурної антропології Національної академії наук України.

 

Перший концерт "Оберега" відкрила пісня "Волинь" (У Данила короля коронована земля... Волинь, сто озер, сто лісів, сто доріг...), яку виконав теж учасник перших "Оберегів" керівник гурту "Чорні черешні" лучанин Юрій Поліщук. Окрім того, зі сцени Палацу культури прозвучали пісні лауреатів колишніх фестивалів: Володимира Смотрителя, Володимира Гречанюка, Ігоря Баранюка, дуету "Простір музики" в складі Сергія Мороза та Ігоря Якубовського разом із академічним камерним оркестром "Кантабіле" Волинської обласної філармонії. Оплесками присутні зустріли бійця резерву батальйону імені Героя України генерала Сергія Кульчицького Зиновія Медюка, чия пісня була присвячена воїнам, які на сході держави обстоюють незалежність України. Патріотичні мотиви звучали й у творах інших виконавців. Загалом у конкурсі беруть участь 50 співаків.

 

Завершиться фестиваль 4 листопада великим гала-концертом за участю лауреатів цьогорічного і попередніх фестивалів співаної поезії та авторської пісні "Оберіг". Зібрані від концертів кошти спрямують на потреби 14-ї окремої механізованої бригади, яка дислокується у Володимирі-Волинському.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України