В Одесі відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму. У ньому взяли участь польські колеги українських парламентаріїв — депутати Комісії з питань фізкультури, спорту і туризму Сейму Польщі. Зустріч була присвячена темі «Розвиток туризму в Одеській області як ефективний приклад успішного співробітництва влади й бізнесу на регіональному рівні».

Голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму Артур Палатний відзначив, що україно-польські відносини — тривалі й міцні. У 2016 році в Польщі з України побували понад 10 мільйонів людей, переважно з туристичною метою, а з Польщі до України приїхали понад мільйон. Республіка Польща для України стала вікном в Європу. Багато українських туристів починають свої європейські тури саме з Польщі, зокрема з Варшави, Кракова, відвідують видатні місця та історико-архітектурні пам’ятки.
Артур Палатний підкреслив також, що очолюваний ним комітет прагне активно розбудовувати україно-польське співробітництво у сфері туризму, відкривати Україну для поляків по-новому. «Адже Одеса, яка нас сьогодні гостинно приймає, — справжня перлина українського морського й культурного туризму. Після анексії Криму Російською Федерацією туристичний потік в Одеську область збільшується з кожним роком, і ми хочемо, щоб серед цих відпочивальників були й наші польські друзі», — зазначив він.
Заступник голови Одеської обласної ради Юрій Димчогло повідомив, що останнім часом Одеська обласна рада повністю змінила стратегію розвитку туризму в області. «Виділяються кошти на різні проекти, які сприяють розвитку туризму, проводиться багато культурних і туристичних заходів, які приваблюють туристів і з України, і з-за кордону, а це у свою чергу привело до збільшення туристичного потоку в Одеську область», — зазначив Ю. Димчогло.
Заступник Одеського міського голови Павло Вугельман під час зустрічі підкреслив, що завдяки підтримці держави в Одесі сформована ефективна система взаємодії влади, бізнесу і громадських організацій. Усі ініціативи у сфері туризму реалізуються доволі оперативно, в найкоротший термін.
Також завдяки зв’язкам із сусідніми країнами та їх інвестиціям в Одесі з’явилися нові парки (Стамбульський і Грецький), які є прикладом співробітництва між містами.
Павло Вугельман зазначив, що сьогодні Польща є однієї із пріоритетних країн у виборі одеситами місця для відпочинку. Завдяки реконструкції одеського аеропорту й відкриттю авіарейсів до польських міст з’явилася можливість збільшення кількості туристів між Польщею та Україною. «Одеса активно підтримує багаторічне співробітництво з польськими містами: Лодзь є побратимом Одеси, а Гданськ і Варшава — містами-партнерами. І нас дуже тішить, що польських туристів в Одесі з кожним роком більшає», — підсумував Павло Вугельман.
Заступник голови Комісії з питань фізичної культури, спорту і туризму Сейму Республіки Польща Фальфус Яцек повідомив, що сьогодні польською стороною налагоджено співробітництво із представниками керівництва Києва, Львова, Тернополя та Одеси. Збільшенню потоку туристів сприятиме й запуск поїздів сполученням Львів — Перемишль і Одеса — Краків.
Секретар Комітету Верховної Ради, голова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів і рекреаційної діяльності Анна Романова зауважила, що запровадження безвізового режиму між Україною та країнами ЄС вносить свою лепту в розвиток туристичних відносин між нашими державами, адже насамперед ефект від візової лібералізації відчувають саме Україна й Польща. Адже до Польщі виїхала більша частина громадян із 58 відсотків тих, хто виїхав за кордон останнім часом.
Голова підкомітету з питань туризму Комісії Сейму Республіки Польща Гжегож Яник зазначив, що туризм є одним з головних напрямів розвитку економіки Польщі. Дохід від цієї сфери вже нині становить 6 відсотків ВВП, і в майбутньому планується збільшити цей показник до 10 відсотків. Для цього значно збільшено кошти в державному бюджеті на розвиток туризму.
Члени комітету Верховної Ради заслухали інформацію начальника управління туризму, рекреації та курортів Одеської облдержадміністрації Лілії Круковської і директора департаменту культури та туризму Одеської міської ради Тетяни Маркової щодо розвитку туризму в області та місті Одесі, радника першого віце-прем’єр-міністра економічного розвитку Івана Липтуги, голови Одеського відділення Спілки поляків України імені Адама Міцкевича Тадеуша Залуцького.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеса.

 

ДОСЛІВНО

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Титарчук повідомив, що цього року вперше за останні роки з державного бюджету виділено кошти на розвиток туризму в областях України. Створено робочу групу з питань туризму, яка діє в рамках україно-польської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва.