Фестиваль української співаної поезії та авторської пісні «Оберіг» вирує в Луцькому міському будинку культури.

Виступає улюбленець луцьких шанувальників співаної поезії лідер гурту «Чорні черешні» Юрій Поліщук.

Востаннє ця творча імпреза, яка свого часу стала прапором боротьби за незалежність України, відбулася аж шістнадцять років тому. Але волиняни й досі пам’ятають пристрасні патріотичні пісні перших лауреатів «Оберегу» Зої Слободян, Василя Жданкіна, Андрія Панчишина, Володимира Смотрителя, Марії Бурмаки, Ігоря Жука, Олега Покальчука, Ольги Богомолець, Левка Бондаря, Олександра Гаркавого, Станіслава Щербатих (Беззубого Стаса), Сергія Шишкіна та інших.
А як налякав своїм українським духом, революційністю місцеву і столичну владу перший фестиваль «Оберіг», який відбувся 1989 року в кіноконцертному залі «Промінь» у Луцьку. Тривав аж за північ. Найуважнішими «глядачами» серед тисячі присутніх були працівники КДБ, які сиділи в почесних перших рядах. Але й вони не змогли зупинити тієї вольниці співочого слова, яка лунала зі сцени.
— Сьогодні фестиваль «Оберіг» — одне зі знамен української культури. Йому більше років, ніж українській державі. Він був тим емоційним та енергетичним сплеском, який дав змогу Україні відродитися. І дуже прикро, що ми стільки років його не мали... І там, на сході, хочуть, щоб українська культура таки жила, — сказав у вітальному слові перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик.
Оплесками присутні зустріли бійця резерву батальйону імені Героя України генерала Сергія Кульчицького Зиновія Медюка, чия пісня була присвячена воїнам, які на сході держави обстоюють незалежність. Патріотичні мотиви звучали й у творах інших виконавців. Загалом у творчому конкурсі беруть участь 50 співаків.
Завершиться фестиваль сьогодні великим гала-концертом. Зібрані кошти спрямують на потреби 14-ї окремої механізованої бригади, яка дислокується у Володимирі-Волинському.

Фото автора.