Унікальне дослідження презентували в облдержадміністрації. Видання ввібрало в себе перебіг мистецьких процесів сакрального характеру віддавна і до першої половини ХХ століття.

Автор книжки-альбому Михайло Приймич написав історико-мистецтвознавчі нариси про витоки, шляхи розвитку церковного малярства, процеси формування професійного мистецтва в краї. У другій частині видання — ілюстрації ікон та церковного розпису. Книга містить, інформують з ОДА, також перелік імен майже сотні митців, які творили на території Закарпаття протягом трьох попередніх століть.
Книга побачила світ коштом обласної казни в рамках Програми підтримки видання творів місцевих авторів. Як повідомив директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Ярослав Галас, завдяки їй публікуються книги, багато з яких не можуть бути виданими на комерційній основі, хоча мають високу наукову й мистецьку цінність. Поточного року за рахунок цієї програми видано 16 книг загальним накладом понад шість тисяч примірників.

Фото надано автором.