У Тернополі відбувся третій семінар «Україна-НАТО: формула безпеки» регіонального семінару «Україна-НАТО: формула безпеки», під час якого обговорили найважливіші питання вступу України до Півнiчноатлантичного альянсу та переваги й можливості, які він передбачає. До того такі заходи відбулися у Вінниці та Дніпрі.

На знімку: Олег Барна, Ірина Фріз, Тарас Юрик і Степан Барна.

Учасниками заходу стали голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО народний депутат України Ірина Фріз, народні депутати України Олег Барна і Тарас Юрик, голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна, викладачі та студенти вищих навчальних закладів, аналітики, соціологи, експерти, представники громадських організацій.
Як зазначив під час виступу Тарас Юрик, вступ України до НАТО — це не лише нагальна потреба, спричинена агресією Росії, а й вимога часу. Адже колективна система захисту передбачає, що у разі вторгнення кожна країна отримує спільний захист від усіх країн Півнiчноатлантичного альянсу.
«Сьогодні рівень сприйняття цього питання дуже високий і згідно з останніми соціологічними рейтингами українці підтримують рух України до НАТО дедалі більше. Тому надзвичайно важливо спілкуватися з молоддю, яка має це чути, розуміти, обговорювати і сприймати», — зауважив Тарас Юрик.
Як наголосив голова облдержадміністрації Степан Барна, НАТО — це не лише військове співробітництво, а й питання кібербезпеки, екологічної безпеки, це гуманітарні проекти та багато-багато іншого, що дає змогу інтегрувати суспільство в євроатлантичний простір спілкування.
Щодо руху України до НАТО, то, як поінформувала Ірина Фріз, фахівці НАТО розробили стратегічний оборонний бюлетень, який є дорожньою картою щодо реформування сектору безпеки й оборони країни. І, власне, це є одним із пріоритетів при вступі до альянсу.

Михайло ЛИСЕВИЧ.
Фото надано автором.