Минулої суботи надвечір у селі Тарасенкове Оржицького району, що на Полтавщині, висадився десант непроханих гостей. Майже півтори сотні молодиків прибули сюди на чотирьох автобусах та кількох легковиках й одразу взялися захоплювати тік, ферму та адмінприміщення місцевої агрофірми «Оржицька». На захист її майна стали мешканці згаданого та довколишніх сіл. Відбулися сутички.

Викликані правоохоронці, серед яких були й спецпризначенці, діяли досить жорстко. Молодиків, які намагалися втекти, відловлювали й клали обличчям у землю (на знімку). Про підвищену температуру протистояння свідчить хоча б той факт, що під час небезпечних маневрів задля втечі водій однієї з машин травмував поліцейського та пошкодив кілька транспортних засобів місцевих мешканців.
Зрештою, за інформацією обласної поліції, затримати вдалося понад 40 осіб. До сітей правоохоронців у сусідніх районах потрапили й безпосередні організатори цих «гастролей», які тікали на автомобілях. Усіх затриманих (ними виявилися молоді чоловіки віком від 19 до 36 років з Києва, Запоріжжя та Кременчука) вже у поліцейському відділі ідентифікували та допитали. Та на ранок змушені були відпустити, оскільки минув визначений для такого обмеження волі час. При цьому було відкрито одразу кілька кримінальних проваджень за ознаками протидії законній господарській діяльності та насильства стосовно працівника правоохоронного органу. Їхнім фігурантам світить від 3 до 5 років позбавлення волі.
Керівник і співвласник агрофірми «Оржицька», депутат облради Валентин Несен (фундатором і багаторічним очільником цього підприємства був його батько, знаний на Полтавщині аграрій Володимир Несен, який нещодавно помер) однозначно називає те, що відбулося, «спробою рейдерського захоплення». Хоча на деяких інтернет-ресурсах саме в ці дні з’явилися публікації, в яких самого пана Валентина звинувачують у шахрайських діях і невиконанні боргових зобов’язань та рішення суду.
Водночас Валентин Несен переконаний, що всі документи про позбавлення його повноважень керівника і засновника та появу «нового власника» агрофірми «повністю підроблені». А спроба захопити господарство у силовий спосіб була продовженням тих підробок та фальсифікацій...
У неділю на позачергову сесію зібралися депутати Оржицької райради і ухвалили звернення до керівників держави та правоохоронних органів «щодо посилення боротьби з рейдерством». Після гучного затримання у Тарасенковому свою позицію з цього приводу в соцмережах висловили керівник уряду Володимир Гройсман і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Урядовці схвалили жорсткі дії правоохоронців з припинення рейдерських дій і наголосили на тому, що будь-які спірні питання між суб’єктами господарювання повинні вирішуватися лише у правовому полі.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото з сайту ГУ Нацполіції у Полтавській області.