У Софії в ніч на 31 жовтня знову з’явилися написи на пам’ятнику радянській армії, серед яких і вимога його демонтажу, оскільки на багнетах визволителів до країни було привнесено комуністичний лад. У п’ятницю на брифінгу спікер російського МЗС Марія Захарова назвала написи відверто антисемітськими й заявила, що ця «витівка особливо цинічна у світлі того, що в роки Другої світової війни завдяки нашим воїнам вдалося запобігти депортації євреїв з Болгарії і завдяки цьому врятувати майже 50 000 людей від загибелі».
У Болгарії обурилися з приводу нової підміни історичних фактів Москвою. «Не радянська армія, а болгарський народ урятував десятки тисяч болгарських євреїв від смерті в роки Другої світової війни», — йдеться у заяві МЗС Болгарії, яке оперативно відреагувало на це.
«Не применшуючи значення і ролі Червоної армії в ліквідації нацизму в європейських країнах у процесі Другої світової війни, ми хотіли б наголосити, що схожі спроби підмінити історичні факти не сприяють загальнолюдській ідеї боротьби з відродженням антисемітизму, расизму й нетерпимості і для категоричного осуду нацизму й неонацизму в його актуальних на сьогоднішній день проявах. Коли болгарські громадяни стали на рейки перед потягами з євреями, котрі повинні були вирушити до нацистських таборів смерті, коли представники болгарської політичної, економічної та інтелектуальної еліти писали протестні листи на захист болгарських євреїв, а вищі ієрархи Болгарської православної церкви приєдналися до зібраних для депортації євреїв, заявивши, що співвітчизники можуть бути доставлені в табори тільки разом із ними, Червона армія перебувала за тисячі кілометрів від кордонів Болгарії», — підкреслюється у заяві МЗС РБ.
Президент Болгарії Румен Радев назвав реакцію зовнішньополітичного відомства на заяву Захарової дуже своєчасною, а також зазначив, що її слова — або «глибоке незнання історії», або «провокація».
Болгарські ЗМІ нагадали Москві, що цар Борис III заявив німецькому послу Адольфу Беккерле: «Євреї моєї країни — її піддані, й будь-яке зазіхання на їхню свободу ми сприймемо як образу болгарам». Прем’єр-міністр Болгарії Богдан Філов у 1943 році записав у своєму щоденнику: «Його величність повністю скасував заходи, вжиті проти євреїв».
У відповідь посольство Росії для виправдання Захарової наводить думку російського історика, який стверджує, що перемоги Червоної армії на території СРСР справді сприяли порятунку болгарських євреїв. Цю спробу виправдати заяву російської чиновниці в Болгарії вважають геть незграбною.
Нагадаємо: раніше президент РФ Путін заявив, що слов’янська писемність походить з македонських земель, що також обурило болгарських політиків, істориків і всю громадськість, оскільки усьому світові відомо, що Кирило й Мефодій були болгарами.

Олександр БІЛИК.