Хмельницький:

Після трьох тижнів від початку опалювального сезону Шепетівка, що на Хмельниччині, залишається без тепла. Попри всі запевнення місцевої влади і теплопостачальної компанії воно так і не подається до шести тисяч квартир, дев’яти навчальних закладів, студентських гуртожитків, установ бюджетної сфери та військової частини. Тимчасова комісія з надзвичайних ситуацій при ОДА визнала проблему в райцентрі як загрозу виникнення надзвичайної ситуації.


І це при тому, що рівень розрахунку населення за послуги теплопостачання сягає 120 відсотків. Однак, як ми вже розповідали, в місті не змогли розв’язати давні проблеми, пов’язані з боргом підприємства ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перед НАК «Нафтогаз», зволіканням із затвердженням міськвиконкомом тарифу для теплопостачальної організації і непідписанням міським головою угоди про компенсацію різниці в тарифах.


— Ці проблеми ми неодноразово обговорювали на засіданнях облдержадміністрації, де керівництво ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» запевняло, що зриву опалювального сезону не буде, — розповів т. в. о. заступника голови адміністрації Олег Гуменний. — Однак комісія вважає, що саме безвідповідальне виконання зобов’язань цим товариством призвело до критичної ситуації.


В ОДА підприємству дали ще кілька днів для того, щоб воно таки розпочало опалювальний сезон. Однак при цьому доручили обласному тервідділенню АМКУ, прокурору області, управлінню служби безпеки, ГУ Нацполіції перевірити наявність чи відсутність зловживань з боку посадових осіб компанії. Міського голову зобов’язали розірвати договір з нею, якщо вона і надалі не виконуватиме свої функції з подачі тепла місту.


Але шепетівчани не задоволені таким рішенням. Після засідання комісії при ОДА вони вийшли на народне віче, щоб обговорити одне питання: хто і коли подасть у місто тепло. Адже ще півтора року тому міська влада спробувала розірвати договір концесії з ТОВ «Шепетівка Енергоінвест». Численні суди вона програла, і повернути підприємство громаді міста не вдалося. За час судової тяганини товариство ще більше наростило борги перед НАК «Нафтогаз», на початок нинішнього сезону вони сягнули 57 мільйонів гривень. Тому «Нафтогаз» не виділив для міста лімітів блакитного палива.


Аби запобігти виникненню надзвичайної ситуації, міська влада знову запропонувала товариству вжити заходів для отримання лімітів на газ. Якщо цього не буде зроблено, підприємство має погодитися на розірвання концесійного договору. Але ці вимоги обговорюються не перший рік. І щоразу на початку зими місто опиняється у вкрай складній ситуації. Якщо раніше тепловикам вдавалося різними шляхами отримувати газ, то нинішньої осені стара схема не спрацювала.


Тож шепетівчани вирішили діяти рішучіше. Запропонували депутатам міськради негайно розірвати договір. Але погасити багатомільйонний борг так швидко не вдасться. Тому на віче пролунала пропозиція: з середи щодня відправляти по кілька автобусів із протестувальниками до столиці. Свою позицію вони мають донести до НАК «Нафтогаз», Кабміну і звернутися до Президента, щоб він запровадив надзвичайний стан у місті.