Артур Герасимов, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— На жаль, вимушений розпочати виступ з сумної інформації. Як відомо, минулого тижня Блок Петра Порошенка зазнав страшної втрати. Через жорстоке вбивство не стало нашого колеги та соратника — депутата, лідера фракції «Солідарність» у Сєвєродонецькій міськраді Сергія Самарського. Із життя пішла непересічна людина, справжній патріот та поборник цілісності України.


Не можна допустити, аби вбивство політика і патріота залишилося безкарним для ворогів України. Тому закликаємо правоохоронні органи притягнути винних у вбивстві Сергія Самарського до відповідальності. Вороги України повинні знати: кожен злочин та акт тероризму матиме нищівні наслідки для виконавців та замовників. Напад на таких патріотів, як Сергій Самарський, Аміна Окуєва — це ще один виклик для незалежної України з боку агресора.


Олег Березюк, фракція «Об’єднання «Самопоміч»:
— Єдина справжня реформа — децентралізація. Внаслідок двох років існування цієї реформи з’являються якісні управлінці, які перестають їздити до Києва, бути прохачами центрального уряду, починають якісно використовувати бюджети своїх громад. Але стосовно їх з’являється опір центральної влади як політичний, так і економічний. Політичний — полягає у переслідуванні якісних менеджерів, і прикладом цього є ситуація з міським головою Миколаєва Олександром Сінкевичем. А потужний економічний наступ на місцеве самоврядування є в бюджеті 2018 року. На міста перекладають функціональні обов’язки, не підкріплені фінансовими ресурсами. Крім того, відрахування міських бюджетів стають настільки драконівськими, що міста не мають мотивації заробляти кошти. Деспотія не хоче відступати. Тому міським головам і містам треба захищати бюджети перед деспотичним центральним урядом для того, щоб створювати якісні умови проживання для людей на територіях.


Валерій Писаренко, група «Партія «Відродження»:
— За 26 років люди cтомилися від виборів без правил. Громадяни хочуть отримати законне право обирати тих, кого знають і кому довіряють. Тому виборче законодавство — це вже не просто вибір окремих людей, це — вимога всіх українців. Давайте цю вимогу не ігнорувати. Нинішній день може стати історичним не лише для парламенту, а й для всієї України. Маємо можливість і унікальний шанс розпочати виборчу реформу і розпрощатися із застарілою корупційною системою, раз і назавжди запровадити прозорі, цивілізовані та ефективні правила гри на виборах.


Максим Бурбак, фракція «Народний фронт»:
— Фракція «Народний фронт» наполягає на невідкладному ухваленні законопроекту 7163 про відновлення територіальної цілісності України. Минув місяць з часу прийняття цього законопроекту у першому читанні. Затягувати розгляд цього питання ми не маємо права. У документі нарешті Росію буде визнано агресором. РФ має понести відповідальність за злочини, які вчиняє на Донбасі. Ми вимагаємо якнайшвидшого розгляду законопроекту на засіданні профільного комітету та винесення його в зал. Маємо два пленарні тижні, і за цей час законопроект має бути ухвалений у цілому. Голосування за нього нарешті покаже: хто бореться за український інтерес, а хто займається злочинним саботажем і підіграє ворогу.


Олександр Вілкул, фракція «Опозиційний блок»:
— Сьогодні століття Жовтневої революції. Проводячи паралелі, люди кажуть, що не так багато й змінилося. Безліч гучних гасел, дуже часто їх вигукують ті, хто ще вчора публічно сповідував зовсім інші ідеали...


Хочу звернутися до парламенту: давайте починати працювати для людей. Не на себе, не на вузько партійні інтереси, хоча б через інстинкт самозбереження. Першим кроком має бути відновлення миру. Другим — зниження комунальних тарифів. Третє — реальна підтримка промисловості, економіки та створення робочих місць...


Сергій Лабазюк, група «Воля народу»:
— Наша депутатська група наполягає, щоб цього тижня парламент активно включився в доопрацювання бюджету на наступний рік. Під час підготовки проекту бюджету до першого читання народні депутати подали 2 тис 289 поправок. Пропонуємо підійти до їх розгляду тверезо і прагматично. Наші пропозиції мають ґрунтуватися на реальних проектах, що сприятимуть розвитку та посилять нещодавно прийняті та запущені реформи. Особливо це стосується децентралізації. Тут всі фракції та групи мають проявити консолідовану позицію.


Ігор Мосійчук, фракція «Радикальна партія»:
— Сьогодні я приїхав до парламенту з лікарні, щоб закликати всіх вас зосередити увагу не просто на замаху, що його скоїли на мене, а на тому безладі, який панує в українських містах і селах, щоб захистити кожного українця.


Я кличу український парламент якнайефективніше втрутитись у правоохоронну систему країни, з метою відлагодження захисту кожного українця! Питання безпеки є ключовим, адже на сході йде війна. У той час, коли кращі з кращих захищають країну, на мирній території вільно діють російські терористичні банди, кримінальні угруповання і, на жаль, спецслужби, прикордонні війська та правоохоронні органи не в змозі їх опанувати. Парламент має протягнути руку правоохоронній системі. Мусимо жити так, як живе Держава Ізраїль з моменту створення, бо ця війна надовго, і тероризм, на жаль, постукав у наші вікна також надовго.


І насамкінець просив би парламент вшанувати хвилиною мовчання пам’ять моєї загиблої помічниці Аміни Окуєвої, мого охоронця, спецпризначенця Руслана Кушніра, випадково загиблого підполковника Михайла Мормиля і кожну жертву російського кримінального терору в Україні! Хвилина мовчання.


Сергій Соболєв, фракція «Батьківщина»:
— На жаль, цього тижня ми не зможемо приступити до розгляду проекту Держбюджету на 2018 рік. Думаю, що ця тема є ключовою. Бо без неї ми ніколи не підійдемо до питання, яке стрясає другий рік поспіль весь світ, усі парламенти, включаючи Європейський, а саме — уникнення від оподаткування через офшорні схеми. Чергове розслідування, яке передала Асоціація міжнародних журналістів, свідчить, що фактично ще один бюджет найбільшої і найпотужнішої країни світу — США — ховається в офшорних юрисдикціях. Вісім трильйонів євро на сьогодні — це тіньовий бюджет тих, хто, використовуючи офшорні юрисдикції, не хоче сплачувати податки своїм власним країнам, щоб були достойні зарплати, пенсії... На жаль, в одному списку знаходяться і перші посадові особи української держави. Саме тому наша фракція вимагає під час розгляду бюджету на 2018 рік врегулювати питання офшорних юрисдикцій.