Учора в парламенті Великої Британії відбулися дебати, присвячені Голодомору в Україні. Як сказано в офіційному повідомленні, розміщеному на сайті парламенту, їх ініціювала депутатка від Консервативної партії пані Паулін Лейтам. Мета дебатів — закликати Британію офіційно визнати Голодомор геноцидом українського народу. На сайті зазначається, що в 1930-х роках, за часів правління Сталіна, і особливо взимку 1932—1933 років, конфіскація врожаю задля примусової колективізації сільськогосподарського виробництва призвела до загибелі мільйонів людей у Радянському Союзі, переважно з числа українських селян-хліборобів, число яких становить майже сім мільйонів осіб.

В розміщеному на сайті британського парламенту повідомленні наголошується, що голод значною мірою був штучним і супроводжувався широкомасштабними чистками серед української інтелігенції. Зазначається, що низка європейських країн, а також Австралія офіційно визнали Голодомор в Україні геноцидом, а Європарламент назвав його злочином проти людськості. Проте Росія заперечує, що голод було скеровано проти українського народу і що це був факт геноциду.


Дебати розпочалися вчора о 16.30 за київським часом. Їх можна було дивитися онлайн.


Як інформує «Радіо Свобода», минулого місяця на обговоренні книги Енн Еплбаум про трагічні події в Україні у 1932—1933 роках «Червоний голод. Війна Сталіна з Україною» ініціаторка дебатів пані Лейтам заявила: «Я досі, справді, не можу зрозуміти, чому ми дотепер не визнали це геноцидом. Мені важко зрозуміти, чому Міністерство закордонних справ цього не робить, подаючи різноманітні виправдання».


Тоді ж пані Лейтам розповіла, що дізналася про Голодомор від своїх виборців з української громади в окрузі англійського міста Дербі. На її думку, про сталінські злочини в Україні повинні знати всі, хто вивчає історію. На цей час Голодомор визнали геноцидом 24 країни світу. У кількох країнах Голодомор визнано геноцидом органами влади окремих територіальних одиниць.