У ході передноворічного обміну, замість українських солдатів, які перебувають у полоні в терористів, випустили 222 особи, частина з яких утримувалася під вартою в одеському СІЗО. Офіційний список звільнених не оприлюднено, і обмін почав обростати чутками. Так, надходила інформація, що серед звільнених були фігуранти справи про масові безпорядки 2 травня. Пішли розмови про те, що бойовикам видали випадкових людей і підозрюваних у вчиненні «звичайних» злочинів, що не мають політичного забарвлення.

Журналісти інтернет-видання «Думська» провели розслідування, і їм вдалося одержати список звільнених і з’ясувати обставини справ, фігурантами яких вони є. Всього з одеського СІЗО було звільнено 19 осіб, які підозрювалися в «сепаратизмі», а точніше — у диверсійній і терористичній діяльності. Також, за нашою інформацією, ще один затриманий не дав згоди на обмін і залишається під вартою в Одесі.

Список звільнених можна вважати своєрідним звітом про діяльність одеських спецслужб і правоохоронців, у ньому — фігуранти низки резонансних подій і гучних затримань, які відбувалися в Одесі та області протягом минулого року.

На полонених українських солдатів обміняли чотирьох членів диверсійної групи «ОСА Новоросії», яких затримали в жовтні минулого року. Серед них — можливий організатор групи одесит Володимир Л. і двоє колишніх слідчих Приморського райвідділу міліції, які, на думку правоохоронців, сприяли диверсантам. Усі звільнені мали статус підозрюваних: кримінальні справи стосовно них перебували в стадії досудового слідства. Інформація про звільнення з-під варти Сергія Долженкова, звинувачуваного в організації сутичок у центрі Одеси, так само, як інших обвинувачуваних у справі про масові безлади 2 травня, справи яких передані до суду, не відповідає дійсності. Також залишаються за ґратами фігуранти справи про вербування бойовиків для терористичних угруповань, яка розглядається в Київському райсуді.

Отже, 19 підозрюваних звільнені з-під варти. Але чи можна сказати, що вони опинилися на свободі? Складне запитання. За інформацією «Думської», кримінальні провадження відносно цих людей було припинено. Довідки про звільнення, видані в Одесі, у них забрали після доправлення в СІЗО Харкова. Потім колишніх підозрюваних обміняли на українських солдатів неподалік від Донецька. У підсумку вони опинилися на території, підконтрольній «ДНР», взагалі без будь-яких документів. До слова, у таких випадках зазвичай одразу після обміну прокуратура знову відкриває кримінальні провадження та повідомляє виміняних у розшук.

Цілком ймовірно, у результаті ці люди не зможуть виїхати із зони АТО або законно перетнути кордон, щоб легалізуватися в іншій країні. Чим вони займатимуться на території, підконтрольній бойовикам, ми можемо тільки здогадуватися.

Дивний, (інше слово і підібрати важко!) обмін викликав в Одесі безліч запитань. І головне з них — хто зацікавлений у проведенні такої операції? Хто коштує за складанням списку на обмін? Як він формується? І чому в ньому опинилися люди, що скоїли реальні злочини, які розслідуються правоохоронцями і близькі до завершення? Відповідей на ці запитання одесити не отримали досі і немає надії, що одержать взагалі.