Уряд пропонуватиме Верховній Раді до кінця року ухвалити законопроект, який унеможливить тиск на бізнес з боку правоохоронної системи. «Наступного року ми забезпечимо економічне зростання більш як на 3 відсотки, але ми розуміємо, що цього недостатньо та що нам потрібне зростання на рівні 5—7 відсотків», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман та підкреслив, що досягненню цього сприятиме створення належних умови для ведення бізнесу.

Міністр юстиції Павло Петренко, який представив законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання тиску правоохоронних органів на бізнес, зазначив, що нині судді пачками підписують ухвали про обшуки, які потім використовуються правоохоронцями для тиску на бізнес. Саме тому пропонується запровадити звуко- та відеофіксацію розгляду слідчим суддею подань щодо обшуків, а якщо таку ухвалу буде винесено без фіксації, то всі слідчі дії будуть визнані нікчемними.


Ще одна новація стосується врегулювання процедури допуску адвокатів до вчинення правоохоронцями слідчих дій. «За чинним законодавством адвокат може бути присутній під час обшуку тільки якщо він на цей момент перебуває в приміщенні. Але враховуючи, що такі слідчі дії готуються правоохоронцями негласно, то в більшості випадків адвокати не перебувають у приміщеннях компаній, тож слідчі дії розпочинаються без їхньої участі та з багатьма системними порушеннями прав власників бізнесу та інвесторів», — зазначив міністр і повідомив, що даний законопроект містить норму про обов’язковий допуск адвокатів на будь-якій стадії обшуку.


Також пропонується запровадити пряму заборону на вилучення під час слідчих дій оригіналів документів фінансово-господарської діяльності, комп’ютерної техніки, серверів та мобільних телефонів. «Іноді після обшуку фактично не відбувається жодних слідчих дій, але в підприємства вилучається вся господарська база, всі первинні документи та сервери і його робота паралізується на багато місяців. Тому ми пропонуємо встановити вичерпний перелік випадків, коли можуть бути вилучені оригінали документів», — повідомив П. Петренко.


По-справжньому революційною новацією міністр також назвав пропозицію щодо запровадження обов’язкової звуко- та відеофіксації процедури проведення обшуку. «Це означає, що слідчий та оперативний співробітник, які здійснюватимуть обшук, повинні будуть мати мобільні камери, що їх нині мають патрульні поліцейські, які фіксуватимуть увесь процес обшуку. І цей відеозапис одразу автоматично потраплятиме до централізованої системи та буде невід’ємною частиною протоколу обшуку. Якщо відеозапису не буде, то всі зібрані під час обшуку докази вважатимуть недопустимими», — наголосив П. Петренко.


Значно полегшити життя бізнесу має й норма, якою пропонується заборонити безпідставно та безліч разів відкривати справи за однією фабулою. «Нині декілька правоохоронних органів мають повноваження щодо розслідування економічних злочинів. І часто підприємець, який потрапив у приціл правоохоронних органів, змушений пройти декілька кіл пекла, починаючи від податкової міліції і закінчуючи відповідними економічними підрозділами Служби безпеки, які порушують одні й ті само справи. Ми пропонуємо на рівні закону ввести імператив: якщо один правоохоронний орган закрив кримінальну справу за цією фабулою, то інший не має права порушувати таку само справу», — зазначив міністр. Глава уряду зауважив, що в такий спосіб правоохоронці мали можливість роками тримати бізнес «на гачку», та настав час поставити в цьому крапку.


Уряд ухвалив рішення про підвищення на 18 відсотків академічних та соціальних стипендій. «Ми ретельно працювали над тим, щоб підтримати студентство, і знайшли рішення. Хочу повідомити гарну звістку — з 1 листопада ми підвищуємо академічні та соціальні стипендії на 18 відсотків», — сказав прем’єр.