Щеплення — єдиний ефективний спосіб захиститися від вірусу грипу та зробити перебіг недуги легшим. У цьому впевнений медик за фахом, а нині голова Тернопільської облради Віктор Овчарук, який власним прикладом вирішив підтвердити переконання (на знімку).

Разом з ним того дня зробив щеплення голова ОДА Степан Барна. Адже, каже він, грип доволі небезпечний, має тяжкі ускладнення. Поширення вірусу відбувається повітряно-крапельним шляхом. Навіть короткочасний контакт з людиною, хворою на грип, може призвести до захворювання. Виключити всі контакти, на жаль, неможливо. Але ми можемо захистити себе і наших близьких, створивши захисний титр антитіл від вірусу грипу. Для цього необхідна вакцинація.
«Аптечні заклади краю отримали препарати, необхідні для проведення щеплення. Раніше ми користувалися вакциною корейського виробника, цього разу завезли французьку», — каже голова обласної ради. «Вакцинацію слід проводити завчасно, до початку епідемії, оскільки максимальний захист від вірусу виникає тільки через два тижні з моменту введення. Вакцинуватися необхідно щороку, бо імунітет від конкретного штаму вірусу грипу не довічний і зберігається лише протягом епідемічного сезону. Оптимальним часом для проведення вакцинації є період з вересня по грудень. Але якщо з якихось причин ви не встигли цього зробити, то можна провести вакцинацію протягом всієї епідемії. Нічого дієвішого від щеплення ще не винайшли», — підсумовує Віктор Овчарук.

Фото надано автором.