Під час засідання Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики прийнято рішення про звернення до Генеральної прокуратури з відкритим листом. У ньому наголошується на необхідності забезпечення справедливості та гарантій неухильного дотримання прав і свобод людини, відображених у міжнародних документах, визнаних Україною. 

Про гарантії права на свободу думки і слова та вільне висловлення поглядів та переконань народних депутатів спонукала говорити ситуація, яка розгорнулася навколо арешту в Україні казахської журналістки Жанари Ахметової. Жінка перебуває в міжнародному розшуку через політичні переслідування в себе на батьківщині. Парламентарії висловили свою стурбованість з цього приводу і заявили: сподіваються, що питання, пов’язане з обранням запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для журналістки, яка є матір’ю, базуватиметься на загальноєвропейських засадах гуманізму та демократії. Частина народних обранців, які представляють комітет, висловили свою готовність узяти Жанару Ахметову на поруки.
Парламентарії обговорили також питання, яке стосується проведення тендерів на закупівлю сучасного технологічного обладнання для парламентського телеканала «Рада». У деяких ЗМІ з’явилася інформація про те, що процес відбору не був прозорий. Директор телеканала Володимир Лех пов’язує це з тим, що один з учасників конкурсу оскаржив рішення тендерної комісії. Нині, каже він, це питання вже знято і процес торгів, на проведення яких виділено бюджетні кошти, триває. Обговоривши ситуацію, народні депутати зійшлися на думці, що технологічну базу парламентського телебачення необхідно зміцнювати, водночас неухильно дотримуючись вимог законодавства.
Голова комітету Вікторія Сюмар запропонували звернутися до Президента з відкритим листом про підтримку ідеї запровадження в країні Дня української пісні. Приурочити його пропонується до дати набуття чинності законом про квоти на вітчизняну музику в радіоефірі. Восьмого листопада минув рік, як він почав діяти. З цього приводу В. Сюмар зазначила: «Усі побоювання з цього приводу, на щастя, не справдилися. Навпаки, радіостанції перевищували квоти впродовж цього року. Це без перебільшення історичний крок, який повернув українську музику в ефір і дав додаткові стимули для нашої пісні. Він започаткував традицію в роботі комітету для стимулювання різних сфер культури і в інформаційному просторі». Члени комітету пропозицію голови підтримали.
Народні депутати також проголосували за те, щоб рекомендувати парламенту взяти за основу проект закону, який стосується законодавчого регулювання в галузі зовнішньої реклами. Його авторами виступили члени комітету. Вони подали документ як альтернативний до двох однойменних, які раніше в комітеті рекомендували відхилити.

Леся ВИСОЧАНСЬКА.