До соціального діалогу, який нині здійснюється між урядом, об’єднанням роботодавців і профспілок, треба залучати громадські організації. Про це під час круглого столу наголосила голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова.

Участь у заході взяли народні депутати, представники органів виконавчої влади, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, науковці.
Під час обговорення учасники відзначали, що не існує універсальної моделі соціального діалогу. Це певний спосіб підвищення продуктивності праці, конкурентоспроможності і можливість сторонам довести свою позицію з тих чи інших питань. На думку більшості присутніх, альтернативи соціальному діалогу немає.
Голова комітету Люд-мила Денісова звернула увагу на те, що між сторонами соціального діалогу не завжди узгоджено позиції. За її словами, досі не завершено процес реорганізації фондів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та нещасних випадків на виробництві. «Це питання розглядалося на засіданнях комітету, надавалися рекомендації, згідно з якими до листопада мали б завершитися всі процедури, але досі цей процес залишається не закінченим», — сказала вона.
Така само тенденція, зауважила парламентарій, простежується у Фонді загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Сторони соціального діалогу, представлені в правлінні Фонду, приймають рішення щодо обсягів і напрямів видатків на соціальні послуги та матеріальне забезпечення застрахованих осіб. Однак залишаються осторонь від процесу формування політики зайнятості загалом. Тому про це потрібно говорити.
Голова комітету зазначила, що одним з результатів роботи сторін соціального діалогу є підписання колективних договорів та угод. Зокрема, нагадала Людмила Денісова, 23 серпня 2016 року було укладено Генеральну угоду на 2016—2017 роки. З урахування прийнятих змін у законодавстві сторонам соціального діалогу потрібно розпочати консультації щодо узгодження концептуальних підходів до змісту Генеральної угоди на новий строк.
Крім того, повідомила голова комітету, існують проблеми з підписанням галузевих та міжгалузевих угод. «Не всі сфери економічної діяльності охоплені соціальним діалогом. Нині укладено 95 галузевих угод і лише 14 з них за участю репрезентаційних об’єднань організацій роботодавців. Така мала кількість договорів обумовлена відсутністю на галузевому рівні у профспілкової сторони рівного за статусом соціального партнера з боку роботодавців. Це питання потребує вирішення на законодавчому рівні», — підкреслила Людмила Денісова.
За її словами, правового вдосконалення також потребує питання колективно-договірного регулювання. У цій сфері правовідносин є певні проблеми: необізнаність роботодавців стосовно поширення на них галузевих угод, незабезпечення прав фізичних осіб з боку роботодавців, які використовують найману працю, необмежений строк колективних переговорів.
Людмила Денісова поінформувала, що законопроект про колективні договори і угоди вже майже напрацьовано. Але є певні неузгодженості, які треба вирішити, після чого подати документ на розгляд Верховної Ради.

Сергій МЕЛЬНИК.