«Які зміни чекають на українців у медичній системі в 2018 році?»

Андрій СМОЛЯРЧУК.

Вінницька область.
 

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна СУПРУН:

— Медична реформа запрацює з січня 2018 року. На цьому етапі зміни відбуватимуться лише в первинній ланці медицини. Це не станеться за один день. Поступово, протягом року, змінюватимемо систему фінансування первинної ланки. Зокрема, це стосуватиметься сімейних лікарів, педіатрів, лікарів внутрішньої медицини.
Починаючи з січня, кожен пацієнт має обрати свого сімейного лікаря. Його можна знайти через друзів, інших медиків, і необов’язково шукати за місцем прописки. На сайті МОЗ також можна ознайомитися з переліком зареєстрованих лікарів. Крім того, заохочуємо місцеві органи влади, щоб вони на своїх сайтах розміщували інформацію про сімейного лікаря, його місцезнаходження.
Наступний крок — це підписання договору з лікарем. Для цього амбулаторії та центри первинної допомоги мають стати юридичними особами, а медики — підприємцями.
Після чого громадяни отримуватимуть такі безплатні послуги: прийом у лікаря, базові аналізи, електрокардіографія, лист непрацездатності тощо. Медику не треба пропонувати гроші, адже в разі їх отримання Національна служба здоров’я може розірвати з ним контракт.
Усе, що стосується поліклінік та лікарень, залишається без змін. Реформування вторинної і третинної медичної допомоги розпочнеться з початку 2020 року.

Сергій МЕЛЬНИК.