Праліси у межах Закарпатської області -- єдиний об'єкт природи в Україні, віднесений до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Праліси -- це лісові екосистеми, які розвиваються під впливом лише природних стихій та явищ і пройшли повний цикл розвитку без будь-якого втручання людини. Їхні структури визначаються виключно чинниками природного середовища.

 

Десять років тому, у рамках міжнародної програми та за фінансової підтримки уряду Нідерландів, фахівці на основі дослідження лісових екосистем у Карпатському біосферному заповіднику (місто Рахів) встановили, що тут зростають праліси на площі понад 60 тисяч гектарів. А за активної роботи українських і словацьких науковців у 2007 році "Букові праліси Карпат" включено до переліку об'єктів Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Про це під час брифінгу в прес-центрі Закарпатської ОДА розповів директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Рішко (на знімку).

 

Фото надано
прес-службою ОДА.

 

Протягом останнього десятиріччя площа цього об'єкта значно розширилася. Зокрема, до нього додали нові кластери з Німеччини, Поділля, відтак він охоплює дванадцять країн: Україну, Словаччину, Німеччину, Албанію, Австрію, Бельгію, Болгарію, Хорватію, Іспанію, Італію, Румунію, Словенію. До складу цього транскордонного об'єкта нині входять закарпатські лісові масиви Чорногора, Уголька -- Широкий Луг, Свидовець, Мараморош, Кузій -- Трибушани, Стужиця -- Ужок, а також Синевир -- Дарвайка, Синевир -- Квасовець, Синевир -- Стримба, Синевир -- Вільшани, "Зачарований край" -- Іршава та "Зачарований край" -- Великий Діл. Загальна площа об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Незаймані букові ліси в Карпатах та інших регіонах Європи" становить понад 346 тисяч гектарів.

 

"У Європі, за винятком Карпат, Балкан і європейської частини Росії, праліси на сьогодні практично зникли. Значна площа збереглася в українських Карпатах, зокрема на Закарпатті. Вік дерев на території пралісів 400--500 років, їхня висота сягає до 45 метрів. Усі ці території вимагають додаткового захисту, оскільки їх неможливо відтворити. Включення їх до списку ЮНЕСКО дає надію на збереження цих унікальних лісових ділянок, оскільки так вони отримують високий охоронний статус", -- цитує посадовця прес-служба облдержадміністрації.

 

 

Україна нинішнього року на законодавчому рівні посилила відповідальність за порушення вимог охорони природних лісів і пралісів. Законом, зокрема, заборонені всі види рубок, будівництво, прокладання шляхів, випасання худоби та проїзд транспорту. Також внесено зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за незаконну рубку дерев або чагарників у лісах і заповідниках. Згідно із законом, тепер незаконна рубка дерев у пралісах карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів або арештом на строк до шести місяців, чи обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк. Звичайно, це реальний законний заслін, який вибудував законодавець, аби менше зваби було у любителів рубати все підряд.

 

На завершення С. Рішко також додав: дослідження пралісів і старовікових лісів Українських Карпат триває. За його результатами і наполяганням науковців, можна очікувати збільшення площ, які перейдуть під захист національних парків.

 

Додамо також, що першу скрипку в цих фундаментальних наукових розвідках грає постійний автор "Голосу України", відомий еколог, заслужений природоохоронець України, академік Федір Гамор, котрий мешкає і працює в Рахові й завдяки досягненням якого Карпатський біосферний заповідник став авторитетною науковою установою Європи. А праліси Карпат його зусиллями віднесені до переліку об'єктів Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Сам же професор Гамор здобув світове визнання, довівши, що наші букові праліси становлять природну цінність континенту.

 

Василь НИТКА.

 

Закарпатська область.

 

Голос України