Поблизу меморіальної дошки на честь перебування у Рівному визначного діяча національної культури Миколи Біляшівського вшанували його пам’ять із нагоди 150-ліття від дня народження.


Із Рівненщиною Миколу Біляшівського пов’язує те, що у 1895 році його було запрошено бароном Ф. Штейнгелем для організації музею в селі Городок Рівненського району. Як науковий керівник музею з 1895-го по 1916-й, він розробляв його структуру, експозиції, напрями діяльності, складав інструкції, анкети, програми для дослідників. Для поповнення фондів новими документами, колекціями, науковими відомостями М. Ф. Біляшівський обходив чимало населених пунктів Волині та Полісся, зокрема, був у Бережниці, Великих і Малих Цепцевичах, Кричильську, Степані, Більові, Клевані, Деражаному та ін. Знайомився з приватними архівами, бібліотеками, виявляв стародруки, давні літописні описи сіл, містечок, купував цінні експонати, записував фольклор. На основі зібраного матеріалу ним було укладено українсько-російські діалектні словники волинських говірок.


Особливо багато матеріалів принесли музею експедиції 1899-го та 1900 років. Зібраними надходженнями, науковими здобутками ділився Микола Федотович на сторінках журналів «Киевская старина» та «Архив летописей Юго-Западной России».

Рівне.


Фото надане автором.