Зустрічі європейських експертів, митників та прикордонників у Закарпатській області передувало обговорення Міжвідомчою консультативною робочою групою можливості тісної співпраці поза концепцією «Єдиного вікна».


Закарпаття — єдиний з усіх регіонів нашої держави, який межує з чотирма країнами Євросоюзу: Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією. Тому вибір місця проведення зустрічі з європейськими експертами, кажуть в облДФС, не випадковий.

 

На знімку: під час ділового обговорення нововведень на кордоні України з Євросоюзом.


Фото прес-служби облДФС.


Це зазначив в. о. начальника Закарпатської митниці ДФС Станіслав Балуєв (на знімку в  центрі) під час зустрічі з Міжвідомчою консультативною робочою групою з митних та торговельних питань у рамках проекту Twinning.
— Сподіваюся, тісна взаємодія між проектами Twinning з митних та прикордонних питань дасть новий імпульс у запровадженні європейських стандартів у взаємодії між митними та прикордонними органами України, а також сприятиме якнайшвидшому вирішенню головного — реконструкції пунктів пропуску. Зокрема таких, як «Ужгород» та «Лужанка». Це слід зробити якнайшвидше, і потрібно це громадянам, котрі щодня перетинають кордон, перевізникам і самим контролюючим органам, які надають сервісні послуги на кордоні, — зазначив Станіслав Балуєв. — Наразі в Закарпатській області, крім існуючих пунктів пропуску, які потребують реконструкції та покращення інфраструктури, заплановано створення нових КПП на кордоні України з Угорщиною та Словаччиною.


На думку європейських експертів, робота саме в Закарпатській області дасть змогу реалізувати ці зміни на загальнонаціональному рівні, а також з’ясувати, як урядові постанови та підзаконні акти могли б підтримати необхідні новації.


Крім обговорення загальних аспектів інтегрованого управління кордонами, співпраці та обміну інформацією між працівниками українських суміжних служб і партнерами по той бік кордону, європейські експерти відвідали загалом шість автомобільних пунктів перетину кордону. Але чи не найбільше уваги приділили, зокрема, міжнародному КПП «Ужгород — Вишнє Нємецьке» (зі Словаччиною) та автомобільному пункту пропуску «Косино — Барабаш» (з Угорщиною).


Закарпатські митники переконані: такі ділові зустрічі і проект Twinning дадуть змогу митникам і прикордонникам узгоджувати спільні підходи, спрямовані на створення європейських правил і процедур на кордоні України з країнами ЄС.


Варто наголосити: Twinning — нова форма технічного співробітництва між органами влади держав-членів ЄС та країн-бенефіціарів. Визначальним є безпосередній обмін досвідом в окремо взятій сфері державного регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС, передачі ноу-хау та передової практики, напрацювання унікального національного досвіду.


Проект передбачає довгострокові щоденні консультації між представниками ДФС України й експертами з країни-партнера на чолі з постійним радником проекту Twinning, навчальні поїздки до країн-членів ЄС з метою ознайомлення на практиці з аспектами впровадження елементів інтегрованого управління кордонами. А ще — нормотворчу роботу у сфері боротьби з корупцією.

Закарпатська область.