Завершено експертизу ексгумованого тіла командира роти капітана Юрія Барашенка. Група експертів з Вінниччини спростувала факт самогубства офіцера.

 

Юрій Барашенко сумлінно служив державі, та чи встановлять державні органи убивць військового?

Фото надано автором.

П’ять поранень у шию та голову військового Юрія Барашенка не могли бути наслідком одного пострілу короткою чергою з п’яти куль з автоматичної зброї. Такого висновку дійшла комісія з шести фахівців після дослідження ексгумованого тіла командира роти військової частини В 2248, що входить до складу 59-го мотопіхотного батальйону Збройних Сил України, капітана Юрія Барашенка. Констатовано факт трьох одиночних пострілів упритул, ще одного — чергою з двох куль.


Результати досліджень — на ста аркушах


Нагадаємо, судмедексперт Бахмутського відділення Донецького обласного бюро судово-медичної експертизи на прізвище Федонюк у серпні 2016-го дійшов висновку, що командир роти капітан Юрій Барашенко вчинив самогубство з автоматичної зброї. Документ надав слідству. Щоправда, схема пострілів не дає підстав для такого висновку. Це зрозуміло навіть тому, хто не знається на експертизі. Людина не може випустити сама собі п’ять куль у голову в різні місця.


Після того як рідні загиблого домоглися ексгумації тіла для повторної експертизи, Генпрокуратура доручила її проведення фахівцям з Вінниці. До складу комісії входило шестеро осіб. Крім судово-медичної, було проведено судово-балістичну експертизу. Загалом комісія працювала майже чотири місяці. Результати роботи викладено на ста аркушах. До речі, висновки ухвалено одностайно. Чинне законодавство дає можливість висловлювати окрему думку. Але тут про окрему думку не йдеться. Її не було.


Крім результатів досліджень, зазначено необґрунтованість висновку експерта з Донеччини у тому, що поранення військовий спричинив власноруч. Як пояснили фахівці, такий висновок — поза межами компетенції судово-медичної експертизи. Його робить слідчий на підставі усіх зібраних доказів, включно з результатами судово-медичної експертизи.


Висновки повторної експертизи скерували до Луганського обласного управління поліції. Якщо їх не визнають, то мають обґрунтувати своє рішення конкретними аргументами.


Дивувався, як зекам могли видати зброю


Мобілізований у зону АТО вчитель з Бершадського району Вінниччини Юрій Барашенко мав звання старшого лейтенанта. Його призначили командиром роти. За рік служби підвищили у званні до капітана. Він мав чимало відзнак і заохочень від командування. Подяку за сина отримали батьки. У перші дні серпня 2016-го капітан збирався додому. Поспішав встигнути на ювілей дружини. За день до від’їзду розмовляв з рідними телефоном. Після того їм повідомили трагічну новину: офіцер загинув. Згодом військова частина надала довідку, що ротний вчинив самогубство. Такий само висновок зробив згаданий вище судмедексперт. Рідні не повірили. Тривалий час домагалися ексгумації з метою проведення повторної експертизи. Її результати підтвердили припущення родини: Барашенка вбили. Хто?


— Юрій розповідав нам, своїм близьким друзям, що у нього в роті є зеки й «аватари», так називають п’яниць, яких призвали в АТО, — каже один із земляків загиблого, який просить не згадувати його імені. — Розмова відбувалася, коли він приїжджав у відпустку. Спілкувався з багатьма, але найвідвертіше з тими, кому довіряв, як самому собі. Не переставав дивуватися, як таке може бути, щоб зекам, які сиділи за тяжкий злочин, видали зброю.


— Якщо причину загибелі не встановили за гарячими слідами, то тепер, через півтора року, зробити це навряд чи вдасться, — каже один із колишніх працівників слідчих органів з 20-річним стажем роботи. — Спишуть на диверсійно-розвідувальну групу. Але як тоді вийдуть із ситуації?

Вінницька область.