На сполох забив Надзвичайний і Повноважний посол України у Чехії Євген Перебийніс, який звернувся до народного депутата Олександра Кодоли, обраного від Ніжинського виборчого округу. Мовляв, що це таке: артисти з Ніжина мали виступати у Російському культурному центрі. При цьому він додав скріншот повідомлення цього офіційного закладу РФ, де йшлося про скасування концерту. Народний депутат пообіцяв розібратися.
Майже водночас у Чернігові відбулася прес-конференція директора департаменту культури, туризму, релігій та міграції Чернігівської ОДА Олександра Левочка, директора Ніжинського училища культури і мистецтв імені М. Заньковецької Володимира Дорохіна та керівника ансамблю «Народна криниця» Ольги Синиці. Саме цей творчий колектив опинився у центрі скандалу. Як вони пояснили, ансамбль запросили до Праги, організатором виступу було львівське приватне підприємство «Галицька муза», яке не повідомило, де саме відбуватиметься концерт. А вже коли артисти приїхали і побачили прапор Росії перед входом, вигадали причину відмови — хворобу, розвернулися і поїхали. Тому, за словами Олександра Левочка, навпаки, їх треба вважати героями.
Проте питання залишаються. Зокрема, невже отак просто, вклавши свої кошти та гроші спонсорів (за словами учасників прес-конференції), можна поїхати, не знаючи, перед ким доведеться виступати? Зрештою, ми всі забуваємо, що війна йде не тільки на Донбасі і що війна у нас — гібридна.

Чернігівська область.