Військовим з Калинівського арсеналу на Вінниччині, де наприкінці вересня сталася надзвичайна ситуація, не дали можливості знешкодити частину боєприпасів. Мешканці села Лісова Лисіївка цього району перекрили рух восьми автомобілям, що перевозили боєприпаси. Транспорт зупинився на околиці села. Саме там, у колишньому піщаному кар’єрі, планували підірвати смертоносний вантаж.
— Ми боїмося повторення Калинівки у своєму селі, — розповіла «Голосу України» вчителька історії місцевої школи Марія Петрівна. — Від кар’єра до крайньої хати не більш як кілометр.
Сільський голова Лісової Лисіївки Ігор Соць підтвердив слова односельців. За його інформацією, напередодні у кар’єрі приготували ями, глибина кожної — чотири метри... Коли з’явилася колона військових авто, селяни перекрили дорогу і не дозволили проїзд до кар’єра. Домовитися з ними військовим не вдалося. Через деякий час армійці розвернули техніку і поїхали у зворотному напрямку.
— Насправді немає загрози жителям села, — каже керівник департаменту цивільного захисту Вінницької ОДА Сергій Вовченко. — Місце для знешкодження боєприпасів обрано з дотриманням усіх передбачених норм. Рішення ухвалила обласна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У документі зазначено, що до обласної влади звернулося командування Калинівського арсеналу з проханням виділити територію для знешкодження понад 30 тисяч боєприпасів. Фахівці обстежили територію і запропонували два колишні кар’єри. Шукатимемо контакту з людьми.
До речі, в ухваленому документі вказано, що перед тим, як розпочати знешкодження боєприпасів, з місцевими жителями має бути проведено роз’яснювальну роботу.
— Ніхто нам ні про що не говорив, — стверджує один з чоловіків, який приїхав на пікет на велосипеді. — Випадково дізналися і почали передавати інформацію одне одному.
— Знаєте, що пояснили військові? — запитує ще один учасник пікету. — Що це будуть пробні вибухи. Це як розуміти? Якщо не долетить до села — підриватимуть і далі, а якщо долетить?..
Лісова Лисіївка обстояла себе. Але ж 30 тисяч боєприпасів десь мають знешкодити.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.