Від занепаду — до ладу

Про оснащення відділення анестезіології та інтенсивної терапії народному депутату Костянтину Яринічу (праворуч), голові Кіровоградської ОДА Сергію Кузьменку  та іншим відвідувачам розповідає його завідувач Ігор Шаповалов.

Із сертифікатом на електрокардіограф для амбулаторії загальної практики — сімейної медицини сільський голова Олексіївки Анатолій Скороход та колектив закладу.

Ще одне відремонтоване відділення — анестезіології та інтенсивної терапії — відкрили в Добровеличківській центральній районній лікарні. Заклад впевнено крокує до поставленої мети — бути сучасним центром надання якісних медичних послуг Західного госпітального округу. Впродовж останніх двох років тут повністю оновили практично всі відділення — дитяче, пологове, гінекологічне та терапевтичне. А після ремонту у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії пацієнти зможуть і тут отримувати ефективну невідкладну допомогу в належних комфортних умовах. У лікарні обладнали окрему палату для пацієнтів, які перебувають у тяжкому стані, змонтували кисневу розводку, оновили меблі тощо. Нині відділення має п’ять стаціонарних ліжок для тяжкохворих та повністю укомплектовано кваліфікованим медичним персоналом. У відділенні працюють чотири лікарі-анестезіологи, які володіють усіма сучасними методами знеболення під час оперативних втручань, медичних маніпуляцій та пологів, старша медична сестра і 10 медсестер. Тут цілодобово готові надавати невідкладну медичну допомогу.
«Раніше у відділенні були окремі палати, і медичні сестри не мали змоги постійно бачити всіх пацієнтів. Відтепер їхній пост розташовано поряд із ліжками тяжкохворих, тож ті перебуватимуть під постійним наглядом. Облаштовані тут монітори безперервно інформують про стан кожного пацієнта — кількість кисню в організмі, тиск, пульс тощо. Тож чи медсестра, чи лікар матимуть змогу вчасно побачити відхилення і належно зреагувати», — зазначає головний лікар ЦРЛ Петро Гинькут.
Загальна вартість ремонтних робіт становить 553 тисячі гривень. З них 400 тисяч гривень виділили з районного бюджету, 112 тисяч надали благодійники, 41 тисяча — субвенція сільських рад району.
«Отак поступово приводимо нашу лікарню, яка тривалий час перебувала у стані занепаду, до ладу. На сьогодні залишилося не відремонтованих лише два відділення — терапевтично-неврологічне та хірургічне. Плануємо зробити це протягом наступного року. Та вже нині ЦРЛ має серйозний матеріальний і кадровий потенціал. Ми можемо надавати медичну допомогу на сучасному рівні, а за необхідності — ще й допомагати суміжним районам», — запевнив Петро Гинькут. За словами керівника, залучити фахівців та утримати їх тут вдається завдяки належним умовам для роботи, стабільній зарплаті та наданню житла.
У рамках реформування медичної галузі в Україні Кіровоградщина поділена на три медичні округи. Головою Госпітальної ради Західного госпітального округу (об’єднує всі заклади охорони здоров’я, що забезпечують надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню, розміщені на території Благовіщенського, Вільшанського, Гайворонського, Голованівського, Добровеличківського, Маловисківського, Новоархангельського, Новоукраїнського районів) колеги нещодавно обрали Петра Гинькута. І, мабуть, не випадково. Бо саме Добровеличківська ЦРЛ — єдина з лікарень, яка має достатню матеріально-технічну базу, належний штат лікарів-спеціалістів та в будь-який час може заступити на цілодобове постове чергування. Ці факти покладають і на заклад, і на його керівника нові, ширші вимоги та завдання. Але, як зізнався сам головний лікар, колектив лікарні має на майбутнє серйозні амбіційні плани.

У медиків і пацієнтів — новосілля

В амбулаторію сімейної медицини реформовано Олексіївський ФАП, який обслуговує 1700 жителів сільської ради. Кошти на реконструкцію медичного закладу зібрала громада чотирьох сіл Добровеличківського району — Олексіївки, Кирилівки, Новомиколаївки та Петрівки. Загалом на оновлення закладу сільська рада витратила 230 тисяч гривень — чималу суму для агломерації, яка отримує 1 мільйон 300 тисяч гривень від податку на землю на рік і трохи більш як 1 мільйон дотації з Державного бюджету. За словами сільського голови Анатолія Скорохода, впродовж 2017 року громада подужала ще два серйозні бюджетні проекти — ремонт доріг на 600 тисяч гривень і тротуарів на 640 тисяч. Знаково, що відремонтованою дорогою віднині їздитиме нова карета «швидкої допомоги», яка, на думку головного лікаря районного центру первинної медико-санітарної допомоги Юрія Павленка, є для Олексіївки найважливішим придбанням року.
Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, приймаючи об’єкт в експлуатацію, відзначив, що густонаселені села Добровеличківщини давно мали потребу в такому закладі та в лікареві, який житиме не в райцентрі (і не в сусідньому селищі Помічна), а поряд зі своїми пацієнтами. І дуже добре, що сільська рада подбала про житло для фахівця — випускниці Полтавського медичного інституту, лікаря сімейної медицини Олени Циганенко, яка вже найближчим часом планує перебратися в Олексіївку разом із родиною.
Треба відзначити, що й керівництво Добровеличківського району (голова райдержадміністрації Василь Смаглюк, голова районної ради Людмила Корнієнко) принципово ставиться до забезпечення в районі належного рівня надання медичних послуг та, зокрема, вирішення «квартирного питання» для медичних фахівців. Не залишається осторонь і добра третина місцевих підприємств.
За такої підтримки в ЦРЛ відсвяткували вже не одне новосілля для приїжджих і місцевих медиків, відтак кадрова криза районній медицині, на щастя, не загрожує. Фахівці забезпечують якісне амбулаторне і стаціонарне лікування 32 тисяч мешканців Добровеличківського району. Та ще, поміж тим, багатьох жителів сусідніх районів і навіть областей. Без перебільшення, жодна інша ЦРЛ області не може похвалитися сьогодні таким високопрофесійним хірургічним відділенням (часом операції проводяться на двох столах одночасно!) чи таким комфортом, як у пацієнтів пологового відділення, терапії, педіатрії...
А щойно відкрита Олексіївська амбулаторія дасть змогу охопити лікуванням та кваліфікованими медоглядами східну частину району, працівникам місцевого гранітного кар’єру, тутешніх аграрних підприємств проходити планові огляди в рідному селі, а пенсіонерам заощаджувати на поїздках на лікування в райцентр. Цьому сприятиме й електрокардіограф, подарований амбулаторії з нагоди відкриття головою ОДА Сергієм Кузьменком і народним депутатом Костянтином Яринічем.

Дмитро ВАСИЛЬЄВ, Олег ШВЕРНЕНКО.
Фото Петра МЕЛЬНИКА.

 

Тим часом
Як повідомив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Кoвaленкo Кіровоградщина може отримати на будівництво сучасних амбулаторій у сільській місцевості понад 109 мільйонів гривень. Загалом на таке будівництво в державному бюджеті передбачено 4 мільярди гривень. Їх розподілять між областями відповідно до кількості населення. Нова лікарська амбулаторія займатиме загальну площу до 260 квадратних метрів із житлом для медичних працівників. При амбулаторії також збудують і гараж для спеціального автотранспорту. Наразі в області ведеться підготовча робота, в тому числі із проектів для подачі в Мінрегіoн.

 

Сторінку підготував наш власний кореспондент у Кіровоградській області Петро МЕЛЬНИК