Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров став володарем премії Платформи європейської пам’яті й совісті в 2017 році. Цього року нагородження відбулося у рамках конференції «100 років комунізму. Історія і пам’ять», що проходила в Парижі.
Премія вручається людям, які протистоять тоталітаризму у світі, обстоюючи верховенство закону й прав людини. Її мета — привернути увагу до борців з антидемократичними режимами й жертвам політичних репресій. У 2014 році лауреатом став лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.
Те, що за останні чотири роки вже вдруге лауреатом премії стає кримський татарин, свідчить, що тема Криму, проблеми й ненасильницька боротьба кримськотатарського народу є важливими для світового співтовариства. На офіційному сайті організації «Платформа європейської пам’яті й совісті» повідомляється, що Умеров визнаний гідним премії «за визнання його боротьби проти тоталітаризму за ідеали демократії, основні права та свободи людини й верховенство закону». Номінував Умерова на здобуття цієї премії Кримськотатарський ресурсний центр.
«Якщо світ раптом визнає анексію Криму — це остаточно порушить весь світовий баланс. Я часто звертаюся до лідерів держав із проханням посилювати економічні санкції і дипломатичний вплив на Російську Федерацію, щоб вона дала спокій Україні», — процитувала слова з промови Умерова в Парижі на своїй сторінці у Фейсбуці його дочка Айше.