З 1 січня 2018 року візовий режим з Японією буде лібералізовано. Про це у Києві у Мистецькому арсеналі розповіли Президент України Петро Порошенко й державний міністр закордонних справ Японії Кадзуюкі Накане. Глава Української держави наголосив, що «дуже невелика кількість країн отримує подібну лібералізацію», і назвав це «гарним прикладом дружби між нашими країнами». Кадзуюкі Накане повідомив, що з 1 січня 2018 року перелік візових вимог для громадян України для короткострокових візитів до Японії буде значно скорочено.

На знімку: японську традицію розпочинати справу, розбивши порцелянову кришку над бочкою із саке, відтворили й учасники церемонії відкриття виставки «Уявний путівник: Японія», серед яких — державний міністр закордонних справ Японії Кадзуюкі Накане, Президент України Петро Порошенко, посол Японії в Україні Шігекі Сумі й дружина глави держави Марина Порошенко.

На знімку: Кадзуюкі Накане й Петро Порошенко розглядають шолом самурая.

Новину про візову лібералізацію П. Порошенко та К. Накане оголосили під час церемонії відкриття масштабної виставки «Уявний путівник: Японія», що відбувається з нагоди Року Японії в Україні. До її експозиції увійшли кращі твори японських митців з державних музеїв Києва, Львова, Одеси, Дніпра, а також із бібліотек та приватних збірок і роботи сучасного мистецтва, що були спеціально привезені до Києва.
Поруч із таким цікавим представленням Японії через мистецтво Президент України нагадав присутнім, як Токіо підтримував Київ упродовж останніх трьох років у політичній та фінансовій сферах. Глава держави зазначив, що «2014 року, з перших хвилин анексії Криму Росією, Україна одразу ж відчула надійне плече друга». Він висловив вдячність за тверду політику Японії щодо невизнання незаконної анексії Криму, засудження агресії Росії на сході нашої держави, підтримку резолюції Генеральної Асамблеї ООН, співавтором якої була Японія, чітке й послідовне дотримання політики санкцій стосовно Росії.
П. Порошенко також подякував японським партнерам за постійну і всебічну допомогу, яка надається у різних сферах. Він нагадав, що разом з паном послом Японії в Україні відвідував різні військові шпиталі по всій країні, куди передавали найновітніше електронне медичне обладнання, яке значно покращувало процес реабілітації українських героїв.
Крім того, Японія надає великі кредити для вирішення різноманітних проблем, починаючи від інфраструктурних проектів по всій країні і завершуючи будівництвом аеропортів. «Це також символ наших ефективних відносин», — додав він.
Глава держави подякував послу Шігекі Сумі та колективу посольства за організацію Року Японії в Україні. Окремо він розповів про відкриття мурала художника Кенсуке Міядзакі в одній зі шкіл Маріуполя, яка знаходиться недалеко від фронту і неодноразово обстрілювалась з боку проросійських терористичних формувань. «Цей мурал також став символом українсько-японської дружби», — сказав Президент, додавши, що митцю створювати стінопис допомагали діти.
Окремо варто зупинитися і на самій виставці, що відкрилася у Мистецькому арсеналі. Її куратори поставили собі за мету не просто показати певні твори мистецтва, а й наблизити українців до розуміння японської душі. В експозиції є давні карти, що нагадують про острівний характер японців, твори каліграфів, зала з традиційним одягом, мечі та лати самураїв і навіть невеликий традиційний сад. Стіни Арсеналу прикрашають хоку класиків літератури — Мацуо Башьо й Кобаяші Ісса. Крім того, всюди традиційне мистецтво поєднується із сучасним, технологічним. Зокрема, це аудіоінсталяція «Музична скринька ALMA. Музика зірки, що гине». Вона являє собою запис радіотелескопа ALMA, що фіксує хвилі гігантської червоної зірки «R Sculptoris», яка нині перебуває на завершальному етапі свого існування. Незвичайний синтез мистецтва різних епох, літератури, каліграфії і музики викликає не так розуміння японської душі, як ще більше зацікавлення вивчати цю неймовірну культуру.

Тетяна ПАСОВА.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua