Споживча інфляція у жовтні 2017 року становила 14,6 відсотка у річному вимірі проти 16,4 відсотка у вересні. Про це йдеться в оприлюдненому коментарі Нацбанку.
Базова інфляція у жовтні становила 8,1 відсотка річних (у місячному вимірі зросла на 1,2 відсотка). Зокрема, внаслідок підвищення виробничих витрат та пожвавлення споживчого попиту залишалися високими темпи зростання вартості послуг, що входять до базової інфляції. При цьому прискорилося зростання вартості послуг ресторанів та готелів, фінансових, страхових, медичних та туристичних послуг. Натомість сповільнилося зростання вартості послуг середньої освіти, ремонту побутових приладів, оренди житла тощо. Крім того, прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки. Зокрема, високими темпами продовжили зростати ціни на м’ясні та молочні продукти, відображаючи вторинні ефекти від підвищення цін на відповідні сирі продукти, пояснюють у Нацбанку.
Також, за інформацією нацрегулятора, через послаблення курсу гривні до іноземних валют у жовтні незначно збільшилися темпи зростання цін на деякі непродовольчі товари, що переважно імпортуються, зокрема на автомобілі, лікарські засоби, меблі та обігрівачі.