На Другому світовому музичному тижні, що відбувся у жовтні в Китаї, Україну представляла… бандура. Точніше, дівчата з Тернополя, котрі грають на цьому неповторному, унікальному, навіть за світовими мірками, інструменті. Це студентки Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Юлія Петрик та Христина Білик, Тернопільського музичного училища ім. С. Крушельницької -- Марія Водяна та Марія Корчак, а також випускниця цього училища, а нині викладач Тернопільської дитячої музичної школи ім. В. Барвінського Марія Кормило.

 

На знімку:

наші бандуристи в Китаї.

 

Очолював ансамбль бандуристів заслужений артист України, доцент кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва педуніверситету і викладач гри на бандурі у музучилищі Дмитро Губ’як. За його словами, поїздка на світовий музичний фестиваль відбулася лише завдяки тому, що колектив має хорошу концертно-гастрольну історію. Він відомий не лише в Україні, а й у Франції, Польщі, Тайвані та інших країнах. Зрештою, поїздка в Китай стала можливою завдяки продюсерам із Франції.

 

-- Наш ансамбль дуже молодий, але й дуже креативний та енергійний, а тому має вагомі здобутки. Він -- неодноразовий лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, учасник міжнародних фестивалів, частий гість в телестудіях. Нами записаний та чекає на тиражування у Франції наш другий CD-диск, а також DVD-диск із 10 відеокліпами, -- розповідає Дмитро Васильович.

 

Цікаву деталь підмітив Дмитро Губ’як: квиток на концерт ансамблю коштував приблизно 330 юанів. Із них глядач оплачував 30 юанів, а решту -- держава. Таким чином, вона заохочує своїх громадян до пізнання культури і мистецтва.

 

Після довгої дороги, яка тривала майже дві доби, невеличке концертне турне групи розпочалось із міста Шеньчжень -- «Силіконової долини» Китаю. Населення міста майже 12 мільйонів жителів, з яких переважна більшість -- молодь. Як дізналися згодом, всього лише 30 років тому на місці цього мегаполіса було малесеньке село з дерев’яними будиночками!

 

Перебування тернополян у Піднебесній збіглося із другим за значенням національним святом китайського народу -- Святом місяця, з нагоди якого вся країна відпочивала цілий тиждень! В дарунок місцевій публіці українці виконали чудову та надзвичайно популярну в Китаї, присвячену місяцю пісню «Місяць відображує моє серце» (соло -- Христина Білик). Пісня прозвучала китайською мовою, тож публіка не шкодувала долонь для овацій.

 

Крім концерту в театрі, були виступи також на невеликих майданчиках фестивалю. Метою таких коротеньких виступів було ознайомлення широкого загалу з музикою із різних куточків світу -- Мексики, США, Франції, Монголії і, звісно, України.

 

Потім було місто Фошань. Театр, велика, оснащена світловими ефектами сцена, високопрофесійна звукова апаратура, переповнений зал глядачів -- усе це додавало ансамблю бандуристів натхнення.

 

Після концерту їм випала нагода познайомитися з оперним співаком Лі Юань Веєм. Зустріч завершилася спільною трапезою, під час якої співали разом китайські та українські пісні.

 

-- Наші поїздки ніколи не обходилися без знайомства з історією та культурою країни, в якій перебуваємо, -- ділиться враженнями Дмитро Губ’як. -- Не став винятком і цей вояж. У місті Фошань ми відвідали буддистський храмовий комплекс, де практикують кунг-фу. Ми побачили місця, де тренувалися такі відомі представники цього стилю східних єдиноборств, як Брюс Лі та Джекі Чан.

 

У місті Лонгчан побували у місцевому музеї знаменитої китайської порцеляни, де познайомилися із традицією її виготовлення, а також побачили вироби, починаючи приблизно з 500 р. до н. е. і аж до сучасності.

 

І все ж, усі учасники ансамблю, незважаючи на чудову можливість побувати в Китаї, познайомитися з його історією, ремеслами, найбільше щасливі від того, що представляли культуру України у найзаселенішій країні світу! А ще вони вірять, що попереду у них багато-багато цікавих та захоплюючих подорожей з чудовим інструментом -- бандурою!

 

Михайло ЛИСЕВИЧ.

Фото надано Дмитром ГУБ’ЯКОМ.

 

Голос України