Розгляд у першому читанні проекту закону про Державний бюджет України на 2018 рік, внесений урядом, стане пріоритетним питанням на нинішньому пленарному тижні в парламенті. «У бюджеті пріоритетом номер один є питання національної безпеки та оборони, — сказав на Погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Максим Бурбак, Артур Герасимов, Степан Кубів, Ірина Геращенко.

— Сподіваюся, ми зможемо об’єднатися навколо ухвалення бюджету в першому читанні».
Окрім того, нинішнього пленарного тижня парламент розгляне блоки питань аграрної політики, транспорту та інфраструктури, ратифікації міжнародних угод, проекти законів про державні символи України, про співвідношення парламентських комітетів кількості урядових міністерств, урядовий законопроект про поліпшення інвестиційного клімату та інші. І якщо завершить підготовку профільний комітет — законопроект про реінтеграцію Донбасу.
Лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Артур Герасимов наголосив на потребі у проекті держбюджету передбачити продовження будівництва та реконструкції доріг. Парламентарій подякував колегам за підтримку змін до цьогорічного бюджету, які були ухвалені парламентом минулого тижня, спрямовані на погашення боргів за електроенергію та водопостачання на Донбасі.
«Наша фракція послідовно підтримуватиме посилення соціального захисту вразливих верств населення і у бюджеті на наступний рік, зокрема, через субсидії та інфраструктурні проекти», — сказав Герасимов.
Лідер фракції БПП закликав депутатів підтримати законопроекти з пакета судової реформи — № 6233 та № 5425 та низку аграрних проектів законів, необхідних для адаптації законодавства до європейських стандартів.
Фракція «Народний фронт» пропонує створити спеціальну комісію при Верховній Раді для напрацювання змін до Конституції України, — заявив керівник фракції Максим Бурбак.
«Необхідна активна, предметна дискусія про конституційну реформу в сфері організації центральної влади, розподілу повноважень та відповідальності між гілками влади, — сказав Бурбак. — Ми виступаємо за створення при Верховній Раді спеціальної комісії для напрацювання конституційних змін і приведення у відповідність до чинної Конституції законодавства України».
Парламентарій запропонував звернутись до європейської спільноти та країн-членів НАТО для отримання плану та переліку критеріїв та умов для набуття статусу члена Європейського Союзу та Альянсу.
«Найкраща гарантія безпеки для України — це членство в НАТО. Необхідно відновити переговори і підписати план дій щодо членства України в Альянсі», — підкреслив Максим Бурбак.
— Фракція Опозиційного блоку не підтримуватиме урядовий законопроект бюджету, — заявив лідер Опозиційного блоку Юрій Бойко. Фракція запропонувала свій варіант бюджету — про зменшення фінансування силових структур, зменшення вдвічі тарифів за житлово-комунальні послуги і за рахунок інфляції хоче збільшити соціальні виплати.
Лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав Президента невідкладно внести до парламенту кандидатуру нового голови НАБУ, якого вже немає півроку, а також обрати новий склад ЦВК, у якому мають бути представлені всі парламентські фракції. «Має бути повноцінний керівник НБУ, щоб він проводив розумну грошово-кредитну політику — здешевлення кредитів, кредитних ресурсів для бізнесу», — сказав Ляшко. 
Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк назвав неприпустимим наповнення бюджету за рахунок прямого та непрямого оподаткування малого та середнього бізнесу, наприклад, за рахунок збільшення податку за радіочастоти, через що доведеться більше сплачувати за радіо та мобільний зв’язок всім громадянам. Натомість, на його погляд, для наповнення бюджету потрібно ліквідувати олігархічні схеми, ухвалити закон про трансфертне ціноутворення, навести лад на митницях.
Заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв закликав доопрацювати та внести до парламенту законопроект про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради. Фракція також пропонує ще на п’ять років продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.
Олександр Біловол (ДГ «Відродження») застеріг: в урядовому проекті бюджету зменшуються соціальні гарантії населення, збільшується обсяг зовнішніх запозичень.
Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») заявив, що депутатська група не голосуватиме за проект бюджету в запропонованому вигляді. «Ми не будемо освячувати своїми голосами повний розворот децентралізації у зворотний бік», — сказав він. За словами депутата, у проекті державного кошторису пропонується збільшити видатки Державної фіскальної служби, Міністерства фінансів, юстиції, натомість закладено на сім мільярдів гривень менше на фінансування пільг за житлово-комунальні послуги. 
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернулася до мітингувальників, які розгорнули свій табір під Верховною Радою, і тих лідерів фракцій, які їх підтримують, — не перевіряти особисті речі людей, котрі проходять мимо, — та закликала звільнити проїжджу частину на вулиці Грушевського. Геращенко розповіла, що написала відповідні звернення до поліції. «Такого не може відбуватися в центрі міста», — сказала політик.
«У цій сесійній залі всі шанують право на мирний протест. Це право кожного українського громадянина, — сказала І. Геращенко. — Друге — я закликаю причетних до цих мітингів також шанувати право киян і гостей столиці на мирне нормальне життя. Тому ми звертаємося з вимогою звільнити проїжджу частину. Наголошую, що ніяких силових заходів не буде застосовано до мирних протестуючих. Але давайте шанувати і право парламенту на нормальну роботу і право киян на нормальне життя. А вирок цьому мітингу вже поставлено...».
Президент наполягає на розгляді цього тижня бюджетних законопроектів, а також із питань енергоефективності, змін до Бюджетного кодексу України щодо бюджетних призначень на забезпечення діяльності Конституційного Суду України, змін до Митного кодексу щодо примусового виконання постанови органу доходів і зборів або суду про накладення штрафу, законопроекту про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості — заявила представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко.
Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів назвав розроблений урядом проект Держбюджету-2018 «бюджетом розвитку». На підтвердження своїх слів урядовець навів такі цифри: видатки на соціальні витрати зростуть до 122, 7 млрд. грн.
Свої думки висловили і голови парламентських комітетів.
Перший заступник голови Комітету з питань науки та освіти Олександр Співаковський застеріг: якщо для випускників шкіл не буде вдосталь бюджетних місць для здобуття вищої освіти, то молодь виїжджатиме на навчання до Польщі та інших країн, які надають багато бюджетних місць для українських студентів.
Голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв закликав проголосувати за відкликання депутатського законопроекту про антикорупційний суд, оскільки Президент заявив, що подасть свій законопроект, коли буде відкликано з парламенту депутатський.
Голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець заявила, що ситуація у сфері охорони здоров’я критична. Заборгованість із зарплати медикам після їх страйків та перемовин із урядом мала бути погашена до кінця вересня, однак це питання досі не вирішено. За її словами, також досі не закуплено вакцини, сироватки та інші нагальні медикаменти для лікарень.
Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський поінформував, що робочій групі вдалося збалансувати основні концептуальні правки до законопроекту про реінтеграцію Донбасу, і в середу робоча група, вочевидь, завершить свою роботу.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua